KOMENTAR - (NE) PRAVDA

S. J. M.

20. 03. 2023. u 16:25

ZAŠTO sudija Odelenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Mirjana Ilić i njeno krivično vanpretresno veće ne dozvoljavaju da sečetvorici hrvatskih pilota optuženih za ratni zločin na Petrovačkoj cesti i kod Svodne u BiH 1995. godine, sudi u Beogradu?

КОМЕНТАР - (НЕ) ПРАВДА

Novosti

Čije interese ona štiti? Ili, po čijem nalogu tako postupa? Da li preko ovog procesa možda vodi neku svoju privatnu bitku?

Odbijajući da donese odluku o zahtevu Tužilaštva za ratne zločine da se hrvatskim oficirima sudi u odsustvu ceo slučaj stavila je u pat poziciju. I tako ga može odugovlačiti u nedogled.

Ovo je već drugi put da odbija da donese bilo kakvu odluku, obrazlažući je potpuno besmislenim razlozima. U decembru je kao uslov za donošnje odluke postavila zahtev

da je naše Ministarstvo pravde informiše da li su im kolege iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa primile zamolnicu o ovom predmetu, a sad traži da se od istog hrvatskog organa dobije informacija da li su optuženima uručili pozive da dođu na tri suđenja u Beograd, koja su trebala da se održe još jesenas.

Izgleda sudija Ilić nije pročitala dokument, koji joj već mesecima stoji u spisima - saopštenje Vlade Hrvatske iz septembra prošle godine u kojem kažu da "su zamolnicu primili, da neće postupiti po njoj, da ne priznaju optužnicu iz Beograda i da hrvatski piloti mogu biti mirni i sigurni".

Njeno KV Veće nema prava da ne donosi odluku. Po Zakonu ono mora da odluči o zahtevu tužilaštva i da ga prihvati ili odbije. Mora da donese rešenje o tome. Ali, biće da sudija Ilić "zna šta radi", jer ako donese bilo kakvu odluku, onda tužilaštvo ili odbrana mogu da se žale Apelaciji, koja će da prelomi. Ovako bez odluke nema ni procesa. Fascikla sa zločinima nad civilima na Petrovačkoj cesti i kod Svodne ćušnuti su u neki kancelarijski ormar da skupljaju prašinu, sve dok neko ne stane na kraj samovolji sudije Mirjane Ilić. Bitno je da se štite hrvatski piloti, a porodice 13 ubijenih, od toga 4 dece i 24 ranjenih neka traže Božiju pravdu. Kod sudije Iliće pravdu očigledno naći neće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)