PRAVO: Ugljanin i Kamberi traže od Kurtija isti tretman u Srbiji kao Srbi na KiM

Piše Dragana Zečević

06. 02. 2023. u 07:00

DOBRO poznata srpska izreka "traži hleba preko pogače" mogla bi se primeniti u slučaju zahteva koje su na sastanku u Prištini zatražili predstavnici Bošnjaka i Albanaca iz centralne Srbije, i to ni manje ni više već od premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija.

ПРАВО: Угљанин и Камбери траже од Куртија исти третман у Србији као Срби на КиМ

Novosti

Oni su se Kurtiju požalili na "diskriminaciju" i tražili da insistira na reciprocitetu prava sa Srbima koji žive na KiM.

Šta bi, dakle, hteli lider Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin za Bošnjake u Novom Pazaru, a predsednik Partije demokratskog delovanja Šaip Kamberi za Albance u Medveđi, Preševu i Bujanovcu?

Ako je po reciprocitetu sa Srbima na KiM, onda bi im svakodnevno bili ugroženi životi i imovina, bili bi bez prava na radna mesta u firmama iz kojih su proterani ili mogućnosti da se vrate na svoja imanja i u kuće iz kojih su proterani. Takva "prava" Kurtijeva vlast "obezbeđuje" Srbima na KiM.

Ni Bošnjake ni Albance na jugu Srbije niko ne hapsi zbog navodnih ratnih zločina ukoliko pređu administrativne prelaze, niko ne puca u njihovu decu, niti otima imovinu... Bošnjaci imaju svoje fakultete, svoja glasila koja imaju i Albanci u Medveđi, Preševu i Bujanovcu, pravo na svoj jezik, imaju svoje džamije i groblja koja nisu na udaru vandala...

Spisak zuluma koje sprovodi Kurti prema Srbima na KiM je predugačak, pa se postavlja pitanje da li o takvom reciprocitetu pričaju Ugljanin i Kamberi. A osim što ne poštuje osnovna ljudska prava Srba, Kurti ne poštuje nijedan međunarodno potpisani sporazum. Zato bi barem Ugljanin kao nekadašnji ministar u Vladi Srbije trebalo da zna kako se prema potpisanim sporazumima odnosi prava država, baš kao i prema ljudskim pravima, na koja se nije žalio dok je bio na toj funkciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir