TRON: Američki ambasador biranim rečima - pravda Kurtijev režim

Piše Rade Dragović

30. 12. 2022. u 07:00

HVALA američkom ambasadoru Kristoferu Hilu što je rekao da je "važno da srpska zajednica na KiM može da vidi svog patrijarha".

ТРОН: Амерички амбасадор бираним речима - правда Куртијев режим

Novosti

Njegova izjava, naoko objektivna i umiriteljska, međutim, otkriva svu pomrčinu američkog viđenja Kosova i Metohije, njegove prošlosti i budućnosti.

Nije reč o tome što je Pećka patrijaršija starija od SAD i njene istorije. Suština je o biranim rečima kojim Hil pravda Kurtijev režim. Zabrana Porfirijevog ulaska na KiM u američkim očima svodi se na uskraćivanje verskih prava delu građana na KiM. Ovaj stav, očima naviklim na zapadnu političku kataraktu, deluje kao znak ohrabrenja da južno od Raške, ipak, živi makar zrno pravde i tolerancije.

Ali nije tako. Zaboravio je Hil, ako je uopšte i znao, da je sedište srpske crkve, tron njenog patrijarha - u Pećkoj patrijaršiji. Ovaj manastir je pod upravom poglavara SPC. On je njegov starešina i pripada mu sva sloboda da u njega dolazi i odlazi, što je garantovala čak i Otomanska imperija.

Hil se pravi da ne zna da Crkva ne poznaje granice država, priznatih ili nepriznatih, nego da nju obavezuju samo međe kanonskog prostora. To je standard koji se poštuje podjednako na Bliskom istoku, u Africi ili Severnoj Irskoj.

Umesto istine, istorijskog prava i pravde, a nasuprot samovolji i bahatosti prištinskih vlasti, Hil nudi svoju verziju stvarnosti u kojoj Srbima priznaje pravo da, kao da je reč o figuri u izlogu, "vide" svog patrijarha.

Neće Srbi da "gledaju" svog patrijarha. Oni ga žele među sobom, oni traže i svoju i njegovu slobodu kretanja. Hoće red i zakon - za Albance, Srbe, muslimane, hrišćane. A sve to je napisano u međunarodnom pravu i sporazumima od kojih većina okreće glavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)