SUDAR: Ovo nije sukob Moskve i Kijeva, sudarile su se posredno dve svetske sile na neutralnom terenu

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

04. 11. 2022. u 07:15

OD početka rata u Ukrajini, prošla su 253 dana, mir se ne nazire, a ceh plaćaju obični ljudi. Ovo nije sukob Moskve i Kijeva. Sudarile su se posredno dve svetske sile na neutralnom terenu.

СУДАР: Ово није сукоб Москве и Кијева, судариле су се посредно две светске силе на неутралном терену

Novosti

Rusija se osetila ugroženom smatrajući da se NATO približava njenom kućnom pragu, pa je pokrenula preventivni rat. Iz Alijanse su u početku slali poruke da svaka suverena država ima pravo da izabere savezništva, pa i Ukrajina. Iz Moskve su pitali kako bi bilo kad bi oni rakete postavili u Meksiku. Iz Brisela su onda malo spustili loptu, pa su naknadno ponudili vojnu neutralnost Ukrajine uz članstvo u EU. Ali, Rusija više ne veruje Vašingtonu, koji je devedesetih obećao da neće da se širi, pa slagao. Ne verujemo ni mi, poučeni iskustvom kada su nas napali bez dozvole SB UN.

Moskva nudi pregovore, ali Zapad neće ni da čuje. Ne pristaju da se razgovara u trenutku kada Rusi nastupaju sa superiorne pozicije jer su osvojili određene teritorije. Zato NATO naoružava Ukrajince da pokušaju da povrate teritorijalni integritet koji i Srbija poštuje, sa sve Krimom. Gine se, tako, do poslednjeg Ukrajinca. Do povratka teritorija, ako je to moguće ostvariti, proteći će mnogo vremena i proliće se mnogo krvi. Ali, ne odustaju ni Moskva, ni Vašington preko Zelenskog, po cenu gladi i smrzavanja. Ovo je test ko je jači, na tuđoj teritoriji.

Istovremeno, u Vašingtonu su se ovih dana uzmuvali i šalju uzbunjujuće poruke da može doći i do nuklearnog rata. Takođe, prvi put posle dužeg vremena opet lete rakete između dve Koreje, dok špijunski dronovi padaju nad Srbijom. Svet je na ivici katastrofe. Poziva na mirovni sporazum zasad nema. Jedino se iz Evrope francuski predsednik Makron obratio papi da zakuca na prave adrese, Moskvu i Vašington.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!