TRAS: Liz je uspela u rekordnom vremenu da protiv sebe okrene i torijevce i laburiste, ali javno mnjenje

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

22. 10. 2022. u 07:15

PREMIJERSKI vek Liz Tras trajao je koliko i malo duža ribarska tura u Lamanšu gde se evropski i britanski ribolovci svađaju oko ulova.

ТРАС: Лиз је успела у рекордном времену да против себе окрене и торијевце и лабуристе, али јавно мњење

Novosti

Bio je upola kraći od vremena koje je potrebno pikantnoj govedini da odstoji i dobije mariniranu mekoću za stekove u malo boljim londonskim restoranima u koje svraćaju lordovi i ostali britanski aristokratski krem.

Saopštila je da u vreme velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti nije u stanju da izvrši povereni joj mandat. A kad to prizna britanski premijer, kriza onda mora da je žestoka. Za manje od mesec i po vladavine, Trasova je uspela da protiv sebe okrene javno mnjenje, i domaće i strano. Usred energetske krize, nepopularnih mera, privrednog kolapsa, ekonomskog haosa, nepoverenja investitora i svađa u parlamentu, ona se "proslavila" i izjavama poput one letošnje, dok je još obavljala funkciju šefice diplomatije, da bi bacila atomsku bombu na Rusiju, šta košta da košta.

Novi stanovnik na broju 10 Dauning strita moraće da bude daleko suptilniji od gospođe Tras koja je, u stilu izgovora njenog prezimena, izbacivala brutalne predloge neprihvatljive čak i onima koji su glasali za nju. Vremena su se promenila, svet je na ivici nuklearnog rata. Nije to više ona epoha kada su Britanci mogli da huškaju druge da dižu bune umesto njih. Sada bi oblak lako mogao da se nadnese i nad njihovim glavama.

Britanci će tako dobiti trećeg premijera u ovoj godini. Kakvo je doba, pokazuje i pošalica na društvenim mrežama, da se dugogodišnji ljubimac u rezideniciji premijera "mačak Lari" "poverava" da ga je kralj zamolio da postane prvi ministar, jer besmislice predugo traju. Mada bi se Lari sigurno više zadovoljio onom ribom ili govedinom s početka teksta. Pod uslovom da ih bude bilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna