HIL: Kakve nam sve ambasadore šalje Vašington

Snežana Rovčanin Tomković

27. 07. 2022. u 08:00

NI oni najnaivniji ne sumnjaju da ambasadori, pogotovo velikih država, utiču ili makar pokušavaju da zemlje domaćine okrenu ka smeru kojim plove njihove vlade.

ХИЛ: Какве нам све амбасадоре шаље Вашингтон

Novosti

Ali, malo je diplomata koji prelaze granicu poštovanja domaćina i rušenja bontona makar u javnosti. I oni, po pravilu, dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država.

U Srbiji su baš ovakvi službovali. A, i sada, možda i najnapadnije od svih, njegova ekselencija Kristofer Hil deli "savete". Poručuje da on ne bira ministre, ali da bi nova srpska Vlada trebalo da bude prozapadna, komentariše pojedinačne izjave ministara, preporučuje da nam Rusija ne treba...

Nastavlja manire njegovih prethodnika koji su se držali sličnog tona. Tako se pričalo da je upravo Kameron Manter pomirio socijaliste i demokrate i udružio ih u Vladi 2008. godine, a on je izjavljivao da SAD ne može da sarađuje sa Srbijom ako bi njom vladali Vojislav Koštunica i radikali.

Njegovom kolegi Majklu Kirbiju smetalo je svojevremeno to što u Srbiju povodom proslave oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu dolazi predsednik Rusije Vladimir Putin, uz obrazloženje da je u goste trebalo da pozovemo i druge lidere nekadašnjeg SSSR, jer "i ove zemlje su učestvovale u oslobađanju".

Ambasador Kajl Skot "banuo" je na jedno biračko mesto u Zemunu prilikom izbora za beogradski parlament da, kako je objasnio, proveri kako teče izborni proces. Novinare je usred zgrade Vlade Srbije ispravljao da Kosovo nije takozvana već "suverena država".

Džentlmena, koji dva puta razmisli pre nego što ne kaže ništa, kako je diplomatu opisao pisac Džon Štajnbek, precrtali su Amerikanci. A, danas bi baš dobro došao. Zapaljive reči samo dolivaju vatru na brojne sukobe, a suvišne su. Jer, svi odavno odlično znaju šta ko o kome misli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!