SRICANJE: Rezultati mature pokazali da naše društvo ima velikog razloga za brigu

Ljiljana Begenišić

10. 06. 2022. u 10:11

KO može da mi oduzme devet sati mog života - rekao je jedan gimnazijalac, inače, izvanredan učenik, i vratio profesorima prazne papire iz sva tri predmeta koja je trebalo da polaže na probi državne mature, a na koje je trebalo da potroši po 180 minuta.

СРИЦАЊЕ: Резултати матуре показали да наше друштво има великог разлога за бригу

Novosti

Da li je bilo još ovakvih učenika i, ako jeste, koliko - nije poznato, ali su poznati rezultati probnog testa državnog ispita i oni su pokazali da naše društvo ima velikog razloga za brigu.

Jer, ispostavilo se da đaci četvrtog razreda gimnazija i srednjih stručnih škola veoma slabo znaju matematiku i srpski jezik. To su, ukazuju psiholozi i profesori, predmeti bez kojih je nazmislivo dobro obrazovanje i koji se kao obavezni polažu na svim maturskim testiranjima.

Zapanjujući je i podatak da maturanti mnogo bolje znaju engleski jezik nego srpski. Oni su iz engleskog osvojili prosečno 64 boda, a iz srpskog 47 od maksimalnih 100 poena. Iz matematike prosek je bio svega 18 poena.

Ove rezultate stručnjaci različito tumače - za neke razlog je što je naša omladina pragmatična i neće da radi ništa što ne misli da joj je potrebno. A njihov posao je bio da pomognu sistemu da pripremi državnu maturu tako što će bez ikakvih uslovljavanja učestvovati u pilotiranju.

Strašno je i pomisliti da i engleski brižljivo uče i dobro ga znaju, a srpski sriču - iz pragmatičnih razloga. Jer, to bi značilo da ne nameravaju ovde da žive, pa što bi učili srpski kada im neće biti potreban.

Pilotiranje državne mature možda nije pomoglo sistemu da bolje pripremi ovaj ispit, ali je pokazalo da društvo u celini i roditelji pojedinčano pred sobom imaju veliki posao - da preokrenu svest svojih naslednika. A da li će u tome uspeti, neće pokazati državna matura, nego vreme koje dolazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (10)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)