ODELJENJE ZA LAŽI: Opsežna dokumentacija o višedecenijskom britanskom sistematskom dezinformisanju malo koga je iznenadila

Ivana STANOJEVIĆ

21. 05. 2022. u 11:17

Postoji opravdana bojazan da će dokazi o britanskom fabrikovanju dezinformacija tokom Hladnog rata zauvek ostati u fiokama, umesto da krivci snose posledice

ОДЕЉЕЊЕ ЗА ЛАЖИ: Опсежна документација о вишедеценијском британском систематском дезинформисању мало кога је изненадила

Ivana Stanojević

BRITANSKA "kuhinja", još jednom je dokazano, decenijama je trovala po svetu. Pri njenom Ministarstvu spoljnih poslova, (zlo)glasnom Forin ofisu, pedesetih godina prošlog veka osnovan je sektor za kreiranje i sejanje dezinformacija, usmerenih ka tadašnjem SSSR, ali i drugim metama Hladnog rata. Takozvano Odeljenje za istraživanje informacija (IRD), tokom dve decenije, uspešno je stvaralo tenzije, haos i nasilje u Africi, Aziji i na Bliskom istoku, što je pravac istorije neretko usmeravalo u skladu sa britanskim interesima.

Opsežna dokumentacija, sa koje je upravo skinuta etiketa "tajno", podigla je veliku prašinu, ali nije iznenadila one koji pamte brojne bezočne laži Britanaca i njihove stravične posledice. Istinitost tih, iz Londona lansiranih "informacija", ni do danas nije dokazana, pa tako ni postojanje oružja za masovno uništenje u Iraku. Na to se, međutim, pozivao tadašnji stanar Dauning strita br. 10, Toni Bler, kad je u rat protiv Sadama Huseina i iračkog naroda uvukao, naravno nimalo naivnog, američkog predsednika Džordža Buša, odnosno, SAD.

Kako je više godina kasnije, upotrebivši impozantnih 2,6 miliona reči, dokazao takozvani Čilkotov izveštaj koji je ime dobio po svom glavnom autoru, diplomati Džonu Čilkotu, Blerova greška je nepobitna. Slanje trupa u Irak moglo je, ocenila je tada nemačka štampa, da mu donese titulu ratnog zločinca. "Čilkotov izveštaj, završio se, nažalost, tamo gde bi nevolje za Blera tek mogle da počnu", komentarisali su berlinski analitičari.

Sada postoji više nego opravdana bojazan da će se isto dogoditi sa dokumentacijom IRD, te da će dokazi o britanskom fabrikovanju dezinformacija tokom Hladnog rata, koje ona obilato pruža, zauvek ostati u fiokama, umesto da krivci snose posledice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!