PLAGIRANA KUNA: Izbor dizajna “hrvatskog” evra pokazao stanje u kojem ova zemlja uvodi evropski novac

Jurica KERBLER

09. 02. 2022. u 10:42

Zbog čega bi kuna, kao valuta, uopšte bila nešto čime se Hrvatska može pohvaliti pred svetom?

ПЛАГИРАНА КУНА: Избор дизајна “хрватског” евра показао стање у којем ова земља уводи европски новац

Arhvia

U HRVATSKOJ, očito, ništa ne može bez skandala. Izbor dizajna "hrvatskog" evra kulminacija je afera koje se valjaju iz dana u dan, a pokazuju i stanje u kojem zemlja uvodi evropski novac. Tragikomičnost oko amaterski organizovanog konkursa u režiji Narodne banke Hrvatske rezultirala je da su i prvonagrađeni i drugonagrađeni radovi plagijati, a nesrećna kuna je otišla na popravni.

Uostalom, zbog čega bi kuna, kao valuta, uopšte bila nešto čime se Hrvatska može pohvaliti pred svetom? I čemu zadržati lik ove divlje životinje na evropskom novcu, nastalom u krvavoj NDH, nakon što je ustaški poglavnik Ante Pavelić lično kreirao tadašnju hrvatsku valutu s kunom u glavnoj ulozi. Onom koju je u život vratio Franjo Tuđman, iako je već bila doneta odluka da nova hrvatska valuta bude kruna, što je ekstremna desnica u poslednji čas sprečila. Sada se kuna seli i na kovanice evra, ali prvo treba obavestiti Evropsku komisiju o sramnom konkursu koji je propao.

Uz kunu, šahovnicu, glagoljicu i geografsku kartu, Hrvatska je za kovanice evra izabrala i Nikolu Teslu. Srbina, rođenog u Austrougarskoj, kojem je u današnjoj Hrvatskoj srušen spomenik u Gospiću. A novi nije postavljen na glavni trg, gde je bio pre. Nije problem, naravno, u velikom Tesli, problem je u tome šta ovaj samozatajni genijalac ima sa današnjom Hrvatskom. Sve ono što je bio Tesla, skromni čovek koji je uspeo svojim radom, nije nažalost ono što karakteriše sadašnju Hrvatsku.

Mnogo više su to aljkavost i amaterizam, kao u slučaju izbora dizajna za evro. Kao i međunacionalna netrpeljivost što je dovelo da Srba u Hrvatskoj više nema. Nebriga i za velikane prošlosti, kojima su se, ne baš tako davno, brojala krvna zrnca. I, pobogu, šta Tesla ima sa svime tim?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove