NEĆE MOĆI: Himna

Filip Rodić

05. 09. 2021. u 13:34

ODLUKA ministra prosvete Branka Ružića da nova školska godina započne intoniranjem himne Republike Srbije "Bože pravde" izazvala je zgražavanje i osudu drugosrbijanske javnosti, pa čak i pojedinačne akcije otpora, poput onog navodnog kojim se hvali jedna majka s Dorćola tvrdeći kako je njen sin umesto "Bože pravde" zapevao "Hej Sloveni" sa sve dignutom pesnicom, što je ona ocenila kao plod "dobrog roditeljstva".

Komentari (6)

Vojo

05.09.2021. 16:42

Kome se ne svidja srpska himna, koja predstavlja himnu zemlje Srbije koja je drzava Srba i ostalih koji u njoj zive (po srpskom Ustavu a u svemu po uzoru na Nemacku, Francusku ili neku drugu zemlju visoke demokratije u svetu, moze slobodno koferce u ruke pa preko grane. Ima taj i maticnu zemlju u kojoj moze da peva svoju himnu do mile volje.

Vladimir

06.09.2021. 09:54

Prvi put čitam kolumnu g. Filipa i oduševio me. Zaista sve podpisujem što je napisao. Izvanredno. P. S. Momentalno odkaz učiteljici.

Djordije Cvarkov

06.09.2021. 11:03

Ovaj covek je lepo objasnio sta je drzavnost, simboli i čemu služe. Takodje je zašao u odnos stanovnika jedne drzave prema istoj, kakav bi trebao da bude, a kakav je trenutno u nekim manjinskim udruzenjima, strankama ili konkretno u opštini Raška. Sve sto poziva na ujedinjenje, spas, čovekoljublje, zajedništvo radi napretka, slobodu, pravdu, a ne uskraćuje ničija prava i slobode, je dobrodoslo i ispravno. Pa tako i drzavni simboli R.Srbije, kao sto je himna. Sve ovo sto je napisao novinar sam ukratko i ja pisao u par foruma juce. Tako da ovaj clanak smatram veoma ispravnim, tematski i ideoloski. Cestitke sto ste uspeli da ovu bitnu i delikatnu temu ne obojite politickim bojama. Narodu je potrebno objektivno pristupanje svim temama. Da se vrati nezavisno i objektivno novinarstvo. Danas, nazalost imamo samo "obojene" novinare, one koji u svojim delima navijaju za ili protiv vlasti. Svaka vlast, svaki covek, svaka zajednica ima vise ili manje i dobrih i losih dela, osobina i postupaka. Počnimo da vrednujemo ljude, stoku, pa i politicare na osnovu kvaliteta dela, povucenih poteza, a ne na osnovu marketinga, samohvalisanja i izmisljenih lazi.

SvenSrb

07.09.2021. 10:01

Bravo Filipe!!! Lepo si objasnio. Mislim da će se urazumeti??? Mi moramo živeti skupa. Naš Narod je mnogo dobar. Netreba gledat one što su izapranog Mozga... Samo njih treba opomenuti. Ovako kako si ti ovde učinio. Svaka ti čast Filipe!!!