SRBIJA NEĆE BITI NIČIJA SLUŠKINJA: Predsednik Aleksandar Vučić o krizi u Ukrajini, pritiscima na našu zemlju, ekonomskim pitanjima...

S. Rovčanin Tomković

28. 03. 2022. u 08:00

MOŽE se desiti da nam uvedu sankcije ako se ne pridružimo sankcijama protiv Rusije, rekao je juče predsedik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o krizi o Ukrajini i opasnostima koje vrebaju Srbiju.

СРБИЈА НЕЋЕ БИТИ НИЧИЈА СЛУШКИЊА: Председник Александар Вучић о кризи у Украјини, притисцима на нашу земљу, економским питањима...

Foto D. Milovanović

- Sve može da se desi, pošto se sve za šta sam verovao ranije da se neće desiti, desilo u prethodnih mesec dana. Ne mislim da će to danas ili sutra - dodao je Vučić koji se, ipak, i zahvalio evropskim zvaničnicima Ursuli fon der Lajen i Šarlu Mišelu što nisu izuzeli Zapadni Balkan od zajedničke kupovine gasa i vodonika.

Naglasivši da je to dobro, da su nam upravo takve stvari potrebne, ukazao je i da bi on da je u Briselu, rekao "što ne bih imao Srbiju na svojoj strani i pokušao da je privučem".

Šef države je za TV Prva naveo da Srbija nije ničija sluškinja, ne izvršava naloge niti Amerike niti Rusije, niti bilo koga drugog već se rukovodi svojim interesima.

- Srbija nije napala Ukrajinu i ne učestvuje ni u čemu. Šta hoćete? Da uvedemo sankcije Rusiji? A, što vi niste na gas i na naftu? Vama tako odgovara, a onda ćete jednoj suverenoj zemlji da određujete kojim će sankcijama da se pridružuje. Smetamo zbog svog napretka.

Neki će uvek da nas doživljavaju kao male Ruse, iako smo mi Srbi - istakao je Vučić i dodao da smo samostalna zemlja koja se ponašala u skladu sa međunarodnim pravom, ali i država sa iskustvom koje drugi nemaju, a to je agresija 1999. godine.

Foto Tanjug

Predsednik Srbije je istakao da ne kleči pred ambasadorima i da nije poklekao ni u Beloj kući ni u Briselu niti bilo gde drugde kada su bili snažni pritisci na našu zemlju da prizna Kosovo. Rekao je da nije analitičar, ali da ga kriza u Ukrajini zabrinjava:

- Kada slušate veliki broj ljudi vidite jednu navijačku opredeljenost. Za nas je važno da mi čuvamo sebe. Rekao sam da ćemo ići u pravcu jednog većeg sukoba. Zabrinjava me Bajdenova izjava da se pripremimo za dugotrajni rat. Nije pitanje dela vojnog sukoba u

Ukrajini, on će biti okončan, ali šta posle? Ponovo je izbio sukob u Nagornom Karabahu.

Ako nastane još jedna tačka bilo gde u svetu, onda je to svetski sukob.

Vučić je govorio i o cenama na tržištu koje je potreseno događajima u Ukrajini:

Nema novosti oko cena goriva, jer su cene zaključane u petak uveče. Otići će cene u nebesa, to je kataklizma na svet. Gas je užasno skup. Vidim da Grčka, Španija, Italija, već ograničavaju prodaju ulja, brašna. Postoje indicije i za Nemačku. Ukrajinski ministar poljoprivrede je rekao da imaju velike probleme sa žitom i izvozom žita i to unosi potpuni haos. I postavlja se pitanje, odakle sada žito, odakle hleb? U svim ovim stvarima radimo sve što možemo. Neki iz regiona prete da obratimo pažnju, jer ako ne kupe od Srbije, kupiće od drugih, a onda navedu zemlju koja kupuje od nas.

Prema rečima predsednika, jedini posao regiona je da ogovara Srbiju, da bi nam natovarili napad na vrat i da se zaustavi Srbija u ekonomskom razvoju.

O stanju u Vojsci Srbije istakao je da nam stiže dosta od oružja, ali nije iz Rusije.

- Što se našeg regiona tiče, Srbija je apsolutno bezbedna. Naša snaga je toliko odvraćajuća. A što se tiče nekog drugog, to nećemo da dozvolimo politički. Nikom drugom u regionu nikada neće pasti na pamet da dirne Srbiju, ako ni zbog čega drugog, ono zbog njene snage. Dok se ne izabere novi predsednik, ne bih dozvolio da dođemo u neku takvu situaciju. Političko rukovodstvo ne sme da dovede svoju zemlju do toga da uđe u sukob - i zbog žrtava, i infrastrukturne štete, zbog ekonomije koja onda ne može decenijama da se nadoknadi - rekao je predsednik.

Foto Tanjug/I. R.

LAŽOVI IZ "GARDIJANA"

VUČIĆ se osvrnuo i na tekst u "Gardijanu" u kojem je on nazvan "Putinovim trojanskim konjem".

- Hoću da pitam lažove iz "Gardijana" da li je bila agresija kada je njihova zemlja napala Srbiju i kada je 19 NATO zemalja napalo Srbiju kao suverenu zemlju, bez odluke Ujedinjenih nacija. Skupilo se vas 19 batinaša da napadnete jednu zemlju, i teško vam je da kažete to. Reći će, kako je Fišer rekao, rešili smo "Aušvic na Kosovu", kao da su neki drugi imali "žutu kuću", a ne mi. Po njima je ispalo da Srbija nije imala "žutu kuću" i da je bilo milion izbeglica sa KiM, iako se broj Albanaca na KiM povećao... To sve govori o histeriji i nemoći kada neko ne može da napadne nekog velikog, već se iživljava nad onim malim, nad kojim može. Tražite trunku u oku brata svog, a balvan u svom oku ne vidite - poručio je Vučić.

ŽIVOTI BITNIJI OD GLASOVA

PRIVREMENE institucije na Kosovu i Metohiji zabranile su Srbima da glasaju na teritoriji KiM, pa će oni glasati u centralnoj Srbiji. Predsednik je istakao da on dobija više od 90 odsto glasova ovde i da su računali da "neće da odustane od 50.000 glasova, i da će time da ga uvuku u njihovu igru".

- Zato sam molio ljude dole da sačuvamo mir, a tih 50.000 glasova, ako je to razlika koja mi je potrebna, onda i ne treba da budem na vlasti. Da li je važnije to glasanje ili da Srbi na KiM budu živi? Znam kako bi to izgledalo, Srbi bi se branili. Da li je vredniji jedan život na Kosovu ili 50.000 glasova - rekao je predsednik i dodao da se posrednik EU Miroslav Lajčak sastao sa Besnikom Bislimijem, šefom prištinske delegacije u dijalogu sa Beogradom, i zatim ga hvalio.

Kako je istakao Vučić, to je drskost i bezobrazluk, jer se nisu dogovorili ništa - ni o ZSO ni kako Srbi da izađu na izbore, i to u trenutku kada sprečavaju narod na Kosovu da izađe na glasanje.

ISTI REČNIK RUSIJE I AMERIKE

VUČIĆ je primetio da Rusi u svojim medijskim izveštajima o sukobu u Ukrajini koriste isti rečnik koji su SAD i zapadne evropske zemlje koristile prilikom izveštavnja o NATO agresiji na Srbiju 1999. godine.

- Izgleda kao da se Rusi igraju američkim rečnikom. Da li iz šale ili iz zbilje, ponavljaju iste reči. Kako su oni govorili humanitarna katastrofa na Kosovu, tako Rusi sada kažu humanitarna katastrofa u Donbasu... Rusi kažu da sprečavaju genocid u Donbasu, a zemlje NATO-a su govorile da sprečavaju genocid na Kosovu.

IMAMO ROBE I ZA IZVOZ

- SNABDEVENOST će biti dobra. Izdržali smo talase. Ima svega, i naše je da sačuvamo takav trend. Inflacija je veća nego što smo očekivali. Imamo stabilne i javne finansije. 1, 2. i 3. juna mladi dobijaju još po 100 evra. Penzionerima smo isplatili 20.000 dinara. Hleb je kod nas 46 dinara. Imate i skuplje. U Hrvatskoj će ići na dva evra, negde će ići i do 10. Hleb će postati luksuzna hrana, ali ne i za Srbiju. I mleku je bolja cena, ulju, najbolja cena u regionu. Negde ne možete ni da ga kupite. Ostaju nam značajne količine za izvoz i pored naše potrošnje - istakao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna