NA 19 LISTA 80 "TRKAČA": Mnoge stranke, pokreti i organizacije udružili se kako bi povećali šansu da ostvare bolji rezultat

M. S.

23. 03. 2022. u 09:30

U IZBORNU trku za parlament ušlo je 19 lista, ali se na njima za mesta u novom sazivu Narodne skupštine nadmeće oko 80 političkih organizacija - partija, pokreta, udruženja građana i platformi.

НА 19 ЛИСТА 80 ТРКАЧА: Многе странке, покрети и организације удружили се како би повећали шансу да остваре бољи резултат

Foto M. Anđela

Koalicija "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" okuplja sedam stranaka, među kojima su SNS, SDPS, PUPS, PSS-BK, SNP, PS, SPO. Oko liste "Ivica Dačić - premijer", okupljene su tri partije - SPS, Jedinstvena Srbija i Zeleni.

Pod kapom koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije" na izbore izlazi deset stranaka i pokreta - Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija i Vlaška stranka.

Lista NADA okuplja Demokratsku stranku Srbije DSS, kao i otcepljeno krilo POKS monarhiste Vojislava Mihailovića, a poverenje joj je ukazalo najviše udruženja građana, čak 25. Zvanično registrovani POKS je uz Patriotski blok za Kraljevinu Srbije, koji okuplja Srpski pokret Dveri i nekoliko drugih patriotskih organizacija.

Foto I. Marinković

Koaliciju "Moramo" čini jedna stranka - Ne davimo Beograd, pokret Ekološki ustanak - Ćuta i Građanska platforma Akcija, ali i niz lokalnih pokreta i inicijativa, poput Platforme Solidarnost i Izbor za našu opštinu.

Suvereniste čine dve stranke, Dosta je bilo i Zelena stranka Milan Stamatović, kao i pokret Živim za Srbiju. Šarenoliko je i na listi "Boris Tadić - Ajmo ljudi". Okosnicu čini sedam partija, među kojima su Socijaldemokratska stranka, Nova stranka, "Jedan od pet miliona", Tolerancija Srbije, Ujedinjeni pokret zelenih Srbije, Bošnjačka građanska stranka i Stranka Crnogoraca.

Samostalnu bitku vode "Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", kao i Srpska stranka Zavetnici.

MANjINE MAHOM SAMOSTALNO

KADA je reč o manjinskim strankama, sami nastupaju Savez vojvođanskih Mađara, Stranka pravde i pomirenja, Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa, Romska partija, SDA Sandžaka. Koaliciju Albanaca doline čine Partija za demokratsko delovanje, Demokratska partija i Pokret za demokratski progres, dok su uz "Zajedno za Vojvodinu" Demokratski savez Hrvata i Zajedno za Vojvodinu. Ruski manjinski savez čine

Srpsko-ruski pokret, Srpsko-ruska partija Vukovi i Pokret Grka Srbiza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri