KO DIVLJA ZA VOLANOM OSTAJE BEZ AUTA? Razmatraće se promena Zakona o bezbednosti saobraćaja

Novosti online

04. 02. 2021. u 22:12

U MUP-u ozbiljno razmatraju da se promeni Zakon o bezbednosti saobraćaja, kako bi saobraćajna policija mogla da oduzima vozila zbog nasilničke vožnje.

КО ДИВЉА ЗА ВОЛАНОМ ОСТАЈЕ БЕЗ АУТА? Разматраће се промена Закона о безбедности саобраћаја

Foto: Depositphotos

Povod za uvođenje ovako drastičnih kazni mogla bi da bude poražavajuća statistika prema kojoj je samo od 25. do 31. januara iz saobraćaja isključeno 38 vozača zbog nasilničke vožnje i 40 zbog vožnje pod dejstvom droge.

- Ozbiljno razmatramo ideju da kažnjavamo vinovnike nasilničke vožnje tako što ćemo im oduzimati vozila. To je možda i jedini način da im konačno stanemo na put. Pored toga, razmišljamo i da povećamo kaznu zatvora, novčane kazne i broj negativnih bodova - navode za u saobraćajnoj policiji.

Ova ideja, inače, postoji već sedam godina, ali do sada nije realizovana U nacrtu izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, 2014. godine, bilo je predloženo da se vozaču sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita oduzima vozilo. Ideja je bila i da se vozilo oduzima i ako osoba u prekršaju nije vlasnik automobila.

Taj predlog predviđao je da policija od vozača oduzima kola najpre privremeno, a po pravosnažnoj presudi i trajno. Oduzeta vozila bila bi prodavana na aukciji, a novac uplaćivan u Fond za bezbednost saobraćaja. Predlog tada nije usvojen u parlamentu, kao ni dve godine kasnije kada se ponovo govorilo o toj ideji.

Foto: G.Š.

Izmenama zakona 2018. godine uvedena je kazna zatvora za nasilničku vožnju, pa se zbog tog prekršaja vozač kažnjava sa 30 do 60 dana zatvora ili radom u javnom interesu od 240 do 360 sati, a u oba slučaja mora da plati od 120 do 140 hiljada dinara. Pored toga, oduzima mu se dozvola na najmanje devet meseci i dobija 15 kaznenih poena.

Ukoliko je prilikom nasilničke vožnje prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, zatvorska kazna je 45 do 60 dana, društveno koristan rad 300 do 360 sati, a novčani deo se povećava na 130 do 150 hiljada dinara. Tada se dozvola oduzima na najmanje 10 meseci i dobija 17 negativnih poena.

Foto privatna arhiva

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju