HAG ODBIO TAČIJA: Sud radi do okončanja procesa

S.S.R.

26. 11. 2020. u 19:18

ХАГ ОДБИО ТАЧИЈА: Суд ради до окончања процеса

Foto: Printscreen

SPECIJALIZOVANO veće Ustavnog Suda pri Sudu za ratne zločine na Kosovu i Metohiji u Hagu odlučilo je da amandmani na član 162. tzv. Ustava Kosova koje je podneo optuženi i bivši predsednik lažne države Hašim Tači, " umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem II Ustava".

On je ovim "dodacima" na Ustav pokušao da dovede u sumnju rad ove pravosudne instucije, te da je oroči na samo pet godina, što je period koji je istekao još u avgustu, kao i da će o dužini suda odlučiti Savet Evropske unije, ali u konsultaciji sa Vladom Kosova". Ustavni sud je procenio da oni nisu u skladu sa Ustavom.

- Veće Ustavnog suda je takođe ponovilo da se prema članu 162 (13) i (14) Ustava mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku - saopšteno je u odluci.

Inače, specijalizovani tužilac Džek Smit rekao je ranije da Tači pokušava da potkopa rad suda, kao i da je "Kosovo sporazumom sa EU preuzelo obavezu da će sud raditi sve dok Savet EU ne pošalje obaveštenje da su svi sudski procesi proistekli iz istraga okončani".

Inače, Tači se u Hagu tereti sa ratne i zločine protiv čovečnosti, ubistva, progone, mučenja, kidnapovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Tatic Mile

27.11.2020. 04:14

Sve se zna sta su krvnici i zlocinci OVK radili.Na robiju i to dozivotnu poslati sve optuzene a i ispitati i pojedince sa zapada koji su ucestvovali u krvnickim delima a ima ih jer da ih nema ne bi se ovo ovoliko godina vuklo.