FELJTON - ČITAVA NASELJA ZATRPAVALI BULDOŽERIMA: Nesrećnim Panamcima 20 godina nisu dozvoljavali da iskopavaju poginule

Milanko Šekler

21. 11. 2022. u 18:00

ŽELIM da iznesem neke istorijske činjenice, iz tog ne tako starog istorijskog događaja u dalekoj Panami, koji u potpunosti možemo da poredimo sa današnjim dešavanjima u Ukrajini.

ФЕЉТОН - ЧИТАВА НАСЕЉА ЗАТРПАВАЛИ БУЛДОЖЕРИМА: Несрећним Панамцима 20 година нису дозвољавали да ископавају погинуле

Smotra američkih jedinica, Foto EPA

Ne ulazeći u prave uzroke invazije SAD na Panamu, jer bi nas to odvelo daleko (značaj Panamskog kanala i njegova kontrola od strane SAD), ovde ćemo izneti samo najvažnije činjenice, neposredno pre početka invazije.

Panamska policija, 16. decembra, zaustavlja jednog američkog oficira (američka vojska i američki službenici čuvaju Panamski kanal), u civilnom automobilu, koji otvara vatru iz neslužbenog oružja i ranjava panamskog policajca, a taj JEDAN američki oficir biva ubijen u pokušaju bekstva. Sutradan, 17. decembra 1989, američki predsednik donosi odluku o američkoj invaziji na Panamu, zemlji koja je udaljena od SAD oko 3000 kilometara vazdušnom linijom, i između njih je 7 zemalja!   

Poređenja radi, 33 godine docnije, Rusija donosi odluku o sprovođenju specijalne operacije u Ukrajini, tek nakon punih osam godina neprestanih napada ukrajinskih vojnih snaga na istok Ukrajine, u kome je ubijeno preko 14.000 civila, i od toga oko 300 dece. Ukrajina se graniči direktno sa Rusijom.

INVAZIJA  započinje 20. decembra 1989. godine, i u njoj je učestvovalo 24.000 američkih vojnika, dok je Panamu branilo 12.500 vojnika, od kojih je samo 4000 bilo obučeno za borbu (SAD je imao duplo više vojnika). SAD imaju preko 300 miliona stanovnika, a mala Panama nepunih 2,5 miliona – dakle 120 puta više. Borbe su bile završene već 25. decembra, usled prevelike vojne nadmoći američke vojske u vojnicima, helikopterima, avionima, tenkovima, oklopnim vozilima, artiljeriji i dr. Rat je trajao pet dana. SAD hapse predsednika Norijegu, 3.januara 1990. godine.

SAD su izgubile 24 vojnika, 325 je bilo ranjeno, dok je Panama izgubila oko 300 vojnika, a broj civilnih, prema proceni Nezavisne komisije, iznosio je preko 4000. Procenjuje se i da je uništeno oko 20.000 stambenih jedinica. SAD su rušile nemilosrdno čitave stambene kvartove, a potom tenkovima i buldožerima cela naselja ravnala i, potom, zatrpavala. Nesrećnim Panamcima nisu skoro 20 godina dozvoljavali da vrše iskopavanje leševa poginulih.

Rusija je počela vojnu specijalnu operaciju 24. februara 2022. godine, i u njoj je angažovano nešto preko 200.000 vojnika, dok je Ukrajinu branilo 600.000 vojnika, i plus je izvršena dodatna mobilizacija teritorijalne odbrane. Dakle, Rusija je napala Ukrajinu sa 3 puta manje vojnika nego što ih ima Ukrajina. Naravno, vojna nadmoć Rusije je velika, ali ni vojni kapaciteti Ukrajine uopšte nisu mali. Rusija ima 144 miliona stanovnika, a Ukrajina 45 miliona, odnosno nešto preko 3 puta manje.

RUSIJA  je u martu saopštila da je imala 1500 poginulih vojnika, i sada je taj broj nekoliko puta veći. Ukrajina ne saopštava broj poginulih, ali je on sigurno nekoliko puta veći od ruskih gubitaka. Rat traje već šest meseci. Rusija ni u jednom trenutku nije, niti je, pokušala da uhvati ili ubije predsednika, niti je on cilj akcije.

Broj civilnih žrtava u tri meseca trajanja rata u Ukrajini bio je nešto preko 4000 ljudi, dok su SAD u samo pet dana trajanja rata ubile toliko civila. To jasno govori koliko ih je bilo briga i sa koliko su pažnje prema civilima izvodili svoju vojnu operaciju.

Uz to, SAD je uništila 20.000 stambenih jedinica za pet dana rata, što, i neka je u njima živelo po pet osoba, to je dom za 100.000 ljudi, a to je oko 4% stanovnika, ako uzmemo da je populacija Paname ukupna iznosila 2,5 miliona. To bi proporcionalno bilo kao da je Rusija u Ukrajini uništila stanove za 4% populacije od 45 miliona, što znači za 1,8 miliona ljudi. I neka je prosečnočetvoro u domaćinstvu, to bi iznosilo 1,8 : 4 = 450.000 stambenih jedinica. Naravno, to se nije desilo ni približno toliko, jer se ruska operacija izvodi u potpuno drugom smislu. Nije cilj uništenje i pokazivanje moći, već je cilj „oslobađanje zemlje od nacionalističkih i nacističkih snaga!“.

VEROVALI ili ne, Američka vlada se pozvala na samoodbranu kao pravno opravdanje za svoju invaziju na Panamu! Naravno, to je grub pokušaj da se „izigra“ član. 2 Povelje Ujedinjenih nacija, kojim se zabranjuje upotreba sile jedne države članice za rešavanje sporova, osim u samoodbrani, ili kada je to ovlašćeno od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Generalna skupština Ujedinjenih nacija donela je rezoluciju koja snažno osuđuje oružanu invaziju SAD na Panamu, i u njoj se navodi da je ta invazija bila „flagrantno kršenje međunarodnog prava“! Za tu rezoluciju glasalo je 70 zemalja, 20 je bilo protiv, a 40 uzdržano, od ukupno 154 članice UN, koliko ih je bilo tada. Slična rezolucija nije prošla u Saveti bezbednosti gde su SAD, Francuska i Velika Britanija uložile veto, jer su smatrale da SAD imaju pravo na samoodbranu 35.000 američkih državljana koji su prisutni u Panami!

Sa druge strane, Rusija je intervenisala na samoj granici svoje zemlje sa Ukrajinom, a ne na 3000 kilometara! I ne da bi, kao SAD, zaštitile 35.000 američkih državljana (tih 35.000 američkih građana u Panami, koji su navodno imali pravo na samoodbranu po izjavi SAD, Francuske i Velike Britanije, činili su 1,4% populacije Panamaca), već da bi zaštitila oko osam miliona Rusa, koji su činili 18% populacije Ukrajine, od kojih je nekoliko miliona imalo i državljanstvo Rusije!

Generalna skupština Ujedinjenih nacija osudila je rusku invaziju na Ukrajinu sa 141. glasom za, 5 glasova protiv i 35 zemalja je bilo uzdržano. No, treba imati u vidu i da sada ima 193 članice UN, ili skoro 40 zemalja više nego pre 33 godine, odnosno 1989. godine, kada je bila invazija na Panamu. Naravno, sada više nema dvoblokovske podele sveta kao onda kada su mnoge zemlje pripadale bloku koji je predvodio SSSR, pa sada „moraju“ pod pritiskom „zapadnih prijatelja“ da glasaju kako im se kaže.

Veoma je interesantna anketa CBS, po kojoj je 92% Panamaca podržalo napad SAD na njihovu sopstvenu zemlju! Verujem da bi u sličnoj anketi, za razliku od ove kreativne i smešne, bilo sigurno 30% državljana Ukrajine, koji bi zaista podržali intervenciju Rusije. I taj će broj rasti kako intervencija bude duže trajala.

CIA PLAĆALA NORIJEGU

PREDSEDNIKA  Paname  Norijegu doveli su u SAD i osudili za trgovinu drogom, „reket i pranje novca“ na 40 godina zatvora, a kazna mu je kasnije smanjena na 30 godina. Kada je na sudu Norijega zatražio da objasni i iznese dokaze, odakle mu milioni dolara  na računu i zašto mu je „CIA“ uplatila toliki novac na njegov račun, američki sud je na zahtev „CIE“ zabranio, zbog nacionalnih interesa SAD, da se ti podaci u ovom sudskom postupku obelodane!“.

SUTRA: FALSIFIKOVANjE KLjUČNIH ČINjENICA IZ DRUGOG RATA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna