NADA U OPORAVAK I RAZVOJ: "Ekonom" iz Ušća postao vlasnik PD "Mataruška i Bogutovačka Banja"

G. ĆIROVIĆ

14. 05. 2021. u 10:24

POSLE višegodišnjeg iščekivanja i bar desetak neuspešnih pokušaja privatizacije, Privredno društvo "Mataruška i Bogutovačka Banja" iz Mataruške Banje, nadomak Kraljeva, konačno je dobilo novog vlasnika. Na javnom nadmetanju, po početnoj ceni od 216,5 miliona dinara, ovo preduzeće u stečaju prodato je firmi "FMO Ekonom" iz mesta Ušće.

НАДА У ОПОРАВАК И РАЗВОЈ: Економ из Ушћа постао власник ПД Матарушка и Богутовачка Бања

Kompleks u Bogutovačkoj banji / Foto G. Šljivić

Uz pravo na korišćenje lekovitih voda i 12 hektara parkovskih površina u obe banje, novi vlasnik tako će raspolagati svojevremeno izuzetno posećenim, a danas devastiranim hotelom "Termal", restoranom-poslastičarnicom "Kapica" u banjskom parku na samoj obali Ibra, restoranom "Jugoslavija", delom hotela "Žiča", kao i sa tri vile i dva kupatila u Mataruškoj Banji. Osim toga, tu je i nekada ugledni i popularni hotel "Mineral" sa depadansom, restoran i depadans "Cvet", kao i staro kupatilo u obližnjoj Bogutovačkoj Banji.

Osnovna delatnost "FMO Ekonom", poznate firme u kraljevačkom kraju, novog vlasnika PD "Matrauška i Bogutovačka Banja", jeste proizvodnja nameštaja i metalne opreme za poslovne i prodajne prostore. Više od 90 odsto svojih proizvoda "Ekonom" plasira na inostranom tržištu.

- Uveren sam da ovo neće biti privatizacija poput onih s početka prošle decenije kada su nove gazde upropastile kraljevačke fabrike i preduzeća ostavivši bez posla više od 10.000 ljudi. "Ekonom" je veoma uspešna porodična firma koja se ističe decenijskim domaćinskim poslovanjem. Zato i očekujem da će Mataruškoj i Bogutovačkoj Banji vratiti nekadašnji status i sjaj, otvoriti nova radna mesta i omogućiti meštanima da se, kao nekada, ponovo bave turističkim i ugostiteljskim delatnostima - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Mataruška Banja svojevremeno je u čitavom regionu bila poznata po lekovitoj vodi za lečenje steriliteta i reumatskih oboljenja, dok je obližnja Bogutovačka nadaleko bila čuvena kao "banja za živce".

- Za razvoj zdravstvenog i klasičnog turizma u Mataruškoj i Bogutovačkoj Banji postoji veliki potencijal, što je od ogromnog značaja i za meštane, ali i za ceo kraljevački kraj - naglašava Terzić. - Ogroman plus je svakako i dostupnost savremene saobraćajne i ostale infrastrukture, blizina budućeg auto-puta Preljina - Pojate, kao i aerodroma "Morava" u obližnjim Lađevcima.

ČUVALI IMOVINU

PRODAJA nekada uglednog prirodnog lečilišta dobra je vest za 89 radnika ovog preduzeća, koji se nadaju da će konačno biti namirena njihova potraživanja, plate od oktobra 2012. do juna 2015. godine.

- Čekajući novog vlasnika, radnici su čak sami čuvali i najvredniju imovinu u "Termalu" i drugim objektima kako ne bi bila pokradena - kaže jedan od bivših zaposlenih. - Očekujem najpre da nam dug bude isplaćen jer za mnoge od nas to je ogroman novac. Nadam se i da će se, kada za to dođe vreme, naći i nova radna mesta za nas, iskusne radnike u ugostiteljstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)