ZA STAMBENE KREDITE DUG 490 MILIJARDI: Epidemija korone nije negativno uticala na srpsko tržište nekretnina

B. Caranović

10. 05. 2021. u 11:00

TRŽIŠTE nekretnina se posle kratkog zastoja prošle godine, ne samo pridiglo, već je trenutno u punom zamahu. Ovo kažu u Građevinskoj direkciji Srbije i dodaju da je veća potražnja od ponude, a da prodaja od druge polovine maja 2020. konstantano raste. Iz Udruženja banaka Srbije u prilog tome dodaju i da duže od decenije konstantno raste broj uzetih stambenih kredita, a da je trenutno njihovo učešće u ukupnom zaduženju stanovništva 40 odsto.

ЗА СТАМБЕНЕ КРЕДИТЕ ДУГ 490 МИЛИЈАРДИ: Епидемија короне није негативно утицала на српско тржиште некретнина

Foto N. Karlić

Dok su 2006. godine banke odobrile 25.000 stambenih kredita, 2015. prvi put njihov broj prešao je 100.000, a danas je na oko pet miliona računa izdato više od 135.000 kredita za kupovinu nekretnina. U martu ove godine ukupan dug po stambenim kreditima iznosio je 490 milijardi dinara. To je gotovo 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a 1,5 procenata više u odnosu na mesec dana ranije.

- Prosečna kamatna stopa je oko 2,8 odsto, što je povoljnije nego ikad - kažu iz UBS. - Za klijenta je važno da u banci dobija efektivnu kamatnu stopu, što znači da su u nju uračunati svi troškovi. Procena dužine trajanja kredita zavisi od interesa kupca, nekome odgovara duži period otplate kako bi imao nižu mesečnu ratu, dok neko želi bržu otplatu.

U Građevinskoj direkciji kažu da pandemija nije negativno uticala na prodaju nekretnina, a da su preporuke NBS o olakšicama za kupovinu prve nekretnine verovatno uticale na porast interesovanja.

- Posle zastoja u realizaciji u martu i aprilu prošle godine zbog korone, jer nisu radili sudovi, notari, tržište se vrlo brzo stabilizovalo i vratilo na nivo pre epidemije - kažu u Građevinskoj direkciji Srbije. - Ukupan rezultat koji smo ostvarili u broju prodatih nepokretnosti u 2020. je čak neznatno bolji od rezultata iz 2019. U ovoj godini je nastavljen trend rasta. U prva četiri meseca prodali smo 270 stanova.

Građevinska direkcija Srbije je u naselju Zemunske kapije izgradila šest stambenih objekata u kojima je prodato oko 1.250 stanova i najveći deo njih je već useljen.

- U toku leta ćemo početi izgradnju poslednjeg stambenog objekta A sa oko 140 stanova. Direkcija, takođe, gradi moderan stambeno-poslovni kompleksa "Petica" u Bloku 63 na Novom Beogradu. Imaće oko 300 stanova, koji će biti na tržištu od jeseni.

CENA

PROSEČNA cena stanova novogradnje u Republici Srbiji u drugom polugodištu 2020. godine iznosila je 166.211 dinara. Cene stanova u posmatranom periodu kretale su se u intervalu od 55.893 dinara po kvadratu u Smederevskoj Palanci, do 399.587 dinara u beogradskoj opštini Savski venac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!