OVI POSLOVI MOGU NESTATI U BLISKOJ BUDUĆNOSTI: Možda nam više neće trebati vozači, evo koje profesije su rizične

Novosti online

03. 05. 2021. u 12:50

PROREKTOR Finansijskog univerziteta pri ruskoj vladi Aleksandar Safonov govorio za "Rosijskuju gazetu" koje profesije bi mogle da nestanu u narednih deset godina.

ОВИ ПОСЛОВИ МОГУ НЕСТАТИ У БЛИСКОЈ БУДУЋНОСТИ: Можда нам више неће требати возачи, ево које професије су ризичне

Foto: Depositphotos

Radnici u saobraćaju, poput vozača autobusa ili podzemne železnice, biće izloženi najvećem riziku, smatra ruski stručnjak.

- Već sada se sistemi autonomnih vozila testiraju u mnogim zemljama. To je rezultat ne samo razvoja "mozgova" za automobile, već i sistema pozicioniranja koji komunicira sa mobilnim komunikacijama. Na primer, u potpunosti je moguće automatizovati podzemnu železnicu. Tako će biti i sa železnicom, tramvajima, trolejbusima i autobusima. LJudi koji se time bave već sada moraju da razmisle šta mogu da rade ako ih zameni elektronika - rekao je Safonov.

Kao još jedan primer, on je naveo posade putničkih aviona, koju je ranije činilo pet ljudi, da bi uz savremene sisteme automatizacije taj broj sveden na dva čoveka. Uskoro će, kako predviđa Safonov, samo jedna osoba moći da leti avionom.

On smatra i da će računovodstvo biti radikalno izmenjeno, iako neće u potpunosti nestati.

- Na kraju krajeva, računovođa ne vodi samo knjige prihoda i troškova, već procenjuje i efikasnost troškova. Sve više će sticati ulogu revizora ili poreskih konsultanata - rekao je Safonov.

Stručnjak dodaje da računarski programi ipak ne mogu zameniti računovođe, pošto su "finansije vrlo lična stvar".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bušido Code

03.05.2021. 23:05

Ne bre druže Safo, nećemo bolan stići do tako daleke budućnosti, pre ćemo da se vratimo na magarca što se tiče automatskog saobraćaja, ne budućnost nimalo nije takva.