I SRBI U EVROPI SA SERTIFKATOM: Inicijativa da građani Zapadnog Balkana putuju uz digitalni kovid dokument

S. B.

27. 04. 2021. u 18:50

GRAĐANI Zapadnog Balkana bi, ako Evropski parlament prihvati predlog Evrokomore, tokom korone mogli da putuju u Evropsku uniju kao i svi Evropljani - sa digitalnim zelenim sertifikatima.

И СРБИ У ЕВРОПИ СА СЕРТИФКАТОМ: Иницијатива да грађани Западног Балкана путују уз дигитални ковид документ

Foto: Depositphotos

Njime bi bile priznate sve sigurne i efikasne vakcine. Ovo je najavio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

- Najveća evropska poslovna asocijacija podržala je uspostavljanje digitalnih zelenih sertifikata, u čiji sistem bi bio uključen i Zapadni Balkan - istakao je Čadež. - Uverena je da će to pomoći oživljavanju evropske ekonomije, obezbediti slobodno kretanje građana i privrednika i omogućiti neometano funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Jedan od pet predloženih "zlatnih principa" i stav Evrokomore jeste da "sve vakcine, koje se smatraju sigurnim i efikasnim, treba da budu obuhvaćene sertifikatom i međusobno priznate", uz mogućnost naknadnih prilagođavanja u propisima za primenu na osnovu novih naučnih dokaza i utvrđivanje minimalnih zajedničkih standarda za ispitivanja da bi se ubuduće izbegla dosadašnja ograničenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DOK SVETSKI DUG RASTE, NAŠ PADA Mali poručio: Srbija je svetski rekorder po rastu BDP-a