SVE PROCEDURE NA JEDNOM MESTU: Predlog zakona o registru administrativnih postupaka, radi lakšeg namirivanja obaveza

S. BULATOVIĆ

26. 04. 2021. u 11:12

PRED poslanicima je Predlog zakona o registru administrativnih postupaka.

СВЕ ПРОЦЕДУРЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Предлог закона о регистру административних поступака, ради лакшег намиривања обавеза

Foto: P. Milošević

Cilj je da građani, privreda, pa i državne institucije na jednom mestu mogu da provere koje sve procedure moraju da ispoštuju. Priprema registra je već počela i lane je za njega u budžetu odvojeno oko pet miliona dinara. Održavanje i upravljanje njime, kako stoji u obrazloženju propisa, moglo bi da košta oko 100.000 evra koji će biti obezbeđeni iz IPA fondova.

Privreda mora prilično pažljivo da prati pravni okvir, a to nije lak posao. Zakon o porezu na dohodak građana menjan je čak 21 put u poslednje dve decenije, a Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje 13 puta od 2004. godine. Zakon o planiranju i izgradnji išao je isto toliko puta na popravni od 2009. godine, dok je Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju doterivan 17 puta od 2003. godine.

- Uspostavljanjem Registra omogućiće se da se na jednom mestu nađu sve informacije o svim postupcima koje sprovodi javna uprava, kako bi privreda i građani ostvarili neko svoje pravo ili ispunili obavezu - objašnjava Bojana Tošić, direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike. - Obveznici često ne znaju šta je sve od dokumentacije neophodno, da li postoji obrazac, na koji način mogu da podnesu zahtev, koji iznos takse se plaća...

MALA PREDUZEĆA

NOVI zakon neće stvoriti dodatne troškove privrednicima.

- Uspostavljanje registra najveći pozitivni uticaj bi trebalo da ima na mikro, mala i srednja preduzeća koji nemaju pravne službe i koji ne mogu da prate izmene propisa i postupaka - stoji u analizi.

Prema rečima Jelene Bojović, direktorke za regulatornu reformu u NALED-u, često je jedan od razloga za nepoštovanje propisa ili za neplaćanje dažbine, preterano administriranje:

- U analizi smo pokazali da je u zemljama sa velikim administrativnim nametima, povećan obim sive ekonomije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju