MINISTAR MALI SE SASTAO SA MISIJOM MMF: Glavna tema novi aranžman koji Srbija treba da potpiše sa tom institucijom

Novosti online

13. 04. 2021. u 18:09

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju prevodi šef misije Jan Kes Martejn.

МИНИСТАР МАЛИ СЕ САСТАО СА МИСИЈОМ ММФ: Главна тема нови аранжман који Србија треба да потпише са том институцијом

Foto: Ministarstvo finansija

Ovim sastankom se nastavljaju razgovori sa tom finansijskom institucijom, koji su juče započeti u video - formatu, a koji se odvijaju u okviru konsultacija po članu IV Statuta MMF-a, i traju do 23. aprila. Tema aktuelnih razgovora sa misijom MMF-a je i novi aranžman koji treba da bude potpisan sa tom međunarodnom institucijom.

Ministar finansija je istakao da je Srbija u prvom kvartalu ove godine zabeležila bolje rezultate nego što je to planirano budžetom za 2021. godinu. On je naglasio da je pad BDP-a u prvom kvartalu iznosio 0,5%, što je bolji rezultat nego što je to očekivano, te da je ključan drugi kvartal, za koji se očekuje rast od preko 10% u odnosu na isti period prošle godine. Time bi se dostigao projektovani godišnji rast od 6%, a njemu će doprineti i veliki infrastrukturni radovi na kapitalnim projektima. 

Mali kaže i da je nezaposlenost u prethodnoj godini iznosila 9%, što je ogroman uspeh u uslovima ekonomske krize izazvane pandemijom virusa Covid-19, a posledica obimnog ekonomskog paketa mera za podršku privredi i građanima. On je istakao i da je Srbija među najuspešnijim državama u Evropi i na svetu po broju vakcinisanih i revakcinisanih građana, što je ogroman uspeh i pomaže dalje otvaranje domaće ekonomije. Istakao je i da će u narednih 10 dana biti položen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike vakcina.

Tema razgovora je bila i reforma javnih preduzeća, što je, prema rečima dva sagovornika, važan reformski cilj koji će sigurno biti deo novog aranžmana. Ministar je u tom smislu naglasio da je usvojena Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, kao i da sledi usvajanje akcionog plana. Sagovornici su razgovarali i o Strategiji za razvoj tržište kapitala, koja će, kako je istakao ministar, biti usvojena u trećem kvartalu ove godine. Prema njegovim rečima, to je jedan od apsolutnih prioriteta Ministarstva finansija i važan reformski cilj koji je dogovoren sa MMF-om.

Foto: Ministarstvo finansija

Mali i Kes Martejn su razgovarali i o  poreskoj politici u kontekstu „zelene agende“. U tom smislu, ministar je istakao da je važno da se jasno definiše zelena strategija Srbije za naredne decenije, kako bi u skladu sa tim mogla da se definiše i poreska politika. Mali je rekao da je Srbija zainteresovana i da emituje zelene obveznice, ali i da je za to upravo potrebna jasna „zelena agenda“.

Na sastanku je bilo reči i o reformi Poreske uprave, koja je u toku i odvija se predviđenom dinamikom. Mali je istakao i da će u maju biti položen kamen temeljac za novu zgradu Poreske uprave. Takođe, tema onlajn susreta su bila i fiskalna pravila kao i unapređenje praćenja fiskalnih rizika.

Mali i Kes Martejn su razgovarali i o novom aranžmanu sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, a koji bi, kao i prethodni, bio isključivo savetodavnog karaktera, odnosno ne bi podrazumevao finansijsku podršku.  Novi aranžman će biti usmeren na sprovođenje i završetak strukturnih reformi, kao i na očuvanje postignute fiskalne stabilnosti.

Redovne konsultacije koje Međunarodni monetarni fond sprovodi po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije MMF-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)