ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE PRIORITET ZA "JADAR" Održana druga sednica Radne grupe za realizaciju projekta

E.B.T.

08. 04. 2021. u 15:49

SVE aktivnosti u vezi sa realizacijom projekta "Jadar" moraju biti jasne i transparente, a na prvom mestu je zaštita životne sredine.

ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ПРИОРИТЕТ ЗА ЈАДАР Одржана друга седница Радне групе за реализацију пројекта

Foto V. Mitrić

Ovo je danas istakla ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tokom druge sednice Radne grupe za implementaciju projekta.

- Ministarstvo je insistiralo da se kao uslov za odobravanje eksploatacionog polja moraju prethodno utvrditi i obim i sadržaj Studije uticaja na životnu sredinu - poručila je ministarka.

Ona je podsetila da je doneta odluka da se pre izmene Prostornog plana područja posebne namene mora raditi strateška procena uticaja na životnu sredinu.

Predstavnik kompanije "Rio Tinto" Nikola Šunjić, upoznao je članove Radne grupe sa trenutnim statusom projekta, rekavši da on, pored podzemnog rudnika obuhvata i postrojenje za preradu i lokaciju za deponovanje industrijskog otpada.

- U fazi studije izvodljivosti ključne aktivnosti odnose se na kupovinu zemljišta i izradu tehničke dokumentacije za dobijanje dozvola za realizaciju projekta i izgradnju infrastrukture - kazao je Šunjić. - U vezi sa izmenom Prostornog plana područja posebne namene, saglasni smo da se najpre uradi strateška procena uticaja na životnu sredinu. Kompanija priprema dokumentaciju za dobijanje eksploatacionog polja u skladu sa zakonskim procedurama.

Sednici Radne grupe prisustvovali su predstavnici kabineta predsednika Republike i predsednice Vlade, nadležnih ministarstava, Agencije za zaštitu životne sredine, Razvojne agencije Srbije, javnih preduzeća koja će biti uključena u realizaciju projekta, Republičke direkcije za vode, ambasada Australije i SAD u Srbiji, gradonačelnik Loznice i načelnik Mačvanskog okruga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega