IZVOZ SRPSKE POLJOPRIVREDE POVEĆAN 50 ODSTO: Ministar Branislav Nedimović saopštio odlične rezultate

B.C.

25. 03. 2021. u 22:40

MINISTAR poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je rast izvoza srpske poljoprivrede za poslednje dve godine iznosio čak 50 odsto i da je prošla godina završena sa 4,2 milijarde dolara prihoda od izvoza.

ИЗВОЗ СРПСКЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ ПОВЕЋАН 50 ОДСТО: Министар Бранислав Недимовић саопштио одличне резултате

Foto promo

Kako je rekao, naša poljoprivreda je posle više od 30 godina, ponovo ušla na najzahtevnija svetska tržišta, među njima i visokoplatežna, poput Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahreina, ali i Indije i Kine i da se uskoro otvaraju vrata Vijetnama i Indonezije.

- Tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata i zemalja Bliskog istoka je najekskluzivnija platforma za srpsku hranu. Tamo smo uveliko ušli sa voćem, poput jabuka i malina, ali ništa manje ne očekujem ni od junećeg i jagnjećeg mesa - rekao je Nedimović.

Dodao je da je sada ceo Persijski zaliv zainteresovan za naše proizvode i da su, kako je rekao, ozbiljne količine junećeg mesa krenule i put Libana.

Objašnjavajući zašto nam je zanimljivo tržište Vijetnama rekao je da je ova zemlja od 80 miliona stanovnika zainteresovana za kupovinu svinjskog mesa iz Srbije.

- Ukoliko tu otvorimo vrata, srpski uzgajivači svinja će otvoriti novo poglavlje za našu zemlju u tom sektoru -  rekao je on. Naveo je da što se svinjskog mesa tiče imamo dobre razloge da verujemo da ćemo osim tržišta Vijetnama ponov otvoriti i tržište Evropske unije i Kine.

Nedimović je istakao da je Indija zanimljiva kao destinacija za izvoz našeg voća i naveo da je u ovu zemlju za manje od pola godine otišlo skoro 40 pošiljaka, a samo u poslednja tri meseca oko 800 tona.

Govoreći o mogućnostima izvoza voća, posebno bobičastog, u SAD ministar poljoprivrede je rekao da se u ovu zemlju već uveliko izvozi naše voće i to ne samo borovnice, već i maline.

Ukazao je međutim da je problem što je to tržište na kome se u ogromnoj meri nalaze borovnice iz Južne Amerike, što je za naše proizvođače dodatno otežavajuća okolnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili