DOMINIRAJU TRŽIŠTEM, A UGROŽENI: "Junajted grupa" pokrenula arbitražu protiv Srbije pred Međunarodnim centrom za sporove u Vašingtonu

J. Su. - B. Ca.

09. 03. 2021. u 19:26

"JUNAJTED grupa" i dve njene kompanije podnele su arbitražni zahtev protiv države Srbije Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu.

ДОМИНИРАЈУ ТРЖИШТЕМ, А УГРОЖЕНИ: Јунајтед група покренула арбитражу против Србије пред Међународним центром за спорове у Вашингтону

Arhvia

Kako ova kompanija sa sedištem u Holandiji tvrdi, naša zemlja je prekršila nekoliko obaveza bilateralnog sporazuma o investiranju sa Holandijom - vezanih za podsticaje i uzajamnu zaštitu investicija između dve zemlje.

U Ministartsvu telekomunikacija nisu obavešteni o ovom zahtevu za arbitražu, ali tvrde da u Srbiji svi operateri elektronskih komunikacija, koji posluju sa važećim dozvolama, imaju jednaka prava u pogledu poslovanja kao i mogućnosti za dalji razvoj.

Dok "Junajted grupa" smatra da je Srbija ugrozila njihovo poslovanje, iz Ministarstva poručuju da upravo najveći tržišni udeo od 45,5 odsto u broju pretplatnika na polju distribucije medijskih sadržaja ima kompanija SBB, koja posluje pod "Junajted grupom".

"Junajted grupa" je, međutim, podnela zahtev za arbitražu, kažu, da bi zaštitila investicije kompanije u Srbiji, budući da Vlada Srbije nije odgovorila na raniji zahtev da se spor reši sporazumno. Smatraju da su od 2014. godine na udaru mnogobrojnih neosnovanih i diskriminatornih mera od strane srpskih vlasti i državnih institucija, kao i kampanje koja ima za cilj smanjenje tržišnog učešća SBB kompanije, telekomunikacionog operatera "Junajted grupe" u Srbiji i za promociju i sprovođenje interesa kompanije "Telekom Srbija".

- Našem ministarstvu nije poznat zahtev za arbitražu - kaže, za "Novosti", ministarka telekomunikacija Tatjana Matić, povodom najave "Junajted grupe" da pokrene arbitražu protiv Srbije pred sudom u Vašingtonu. - Ukoliko se predmet arbitražnog zahteva odnosi na ugovor kompanija "Telekom Srbija" i "Telenor", ističemo da se u današnje vreme, ekonomično i delotvorno obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija, upravo i zasniva na zajedničkom korišćenju infrastrukture, s obzirom na to da su mreže elektronskih komunikacija široko rasprostranjene i da ne postoji ekonomski interes za dupliranjem kapaciteta.

Prema njenim rečima, tržište elektronskih komunikacija je dinamično uz pojačanu tržišnu utakmicu, što pokazuju izveštaji Regulatorne agencije elektronske komunikacije i poštanske usluge u prethodnom periodu.

- Sa stanovišta primene Zakona o elektronskim komunikacijama, operater ima pravo da zahteva zajedničko korišćenje elemenata mreže i pripadajućih sredstava drugog operatera, a ukoliko se ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze u pogledu zajedničkog korišćenja ne zaključi, RATEL je ovlašćen da donese rešenje kojim se utvrđuje zajedničko korišćenje - kaže Matićeva.

Kako je objasnila, RATEL vodi ažurnu bazu podataka o kapacitetima koji mogu biti predmet zajedničkog korišćenja i pristupa. Na osnovu izveštaja u četvrtom kvartalu 2020. godine, najveći tržišni udeo od gotovo polovine pretplatnika na polju distribucije medijskih sadržaja ima kompanija SBB.

POSLOVANjE

U okviru "Junajted grupe", telekomunikacionog i medijskog operatora u jugoistočnoj Evropi, pored SBB kompanije u Srbiji posluju i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituju televizije i portali Sport Klub, Nova S i N1.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!