ŠTA ZNAČI „ĆUTANJE UPRAVE” I KAKO SE U PRAKSI PRIMENJUJE? Zašto frilenseri ne mogu da se pravno odbrane „ćutanjem Poreske uprave”?

Novosti online

26. 02. 2021. u 14:06

ШТА ЗНАЧИ „ЋУТАЊЕ УПРАВЕ” И КАКО СЕ У ПРАКСИ ПРИМЕЊУЈЕ? Зашто фриленсери не могу да се правно одбране „ћутањем Пореске управе”?

Foto: A. Stanković

ISTINA je da se Poreska uprava godinama nije oglašavala i da nikada nisu vršili ovakvu kontrolu, ali se to ne može nazvati ‘ćutanjem uprave’, objašnjava za Startit Dnevnik Katarina Pavlović, pravna savetnica Udruženja radnika na internetu.

Taj pojam se prema pisanju biznis.rs, poslednjih dana pojavio među frilenserima, kao mogući način da zaustave PU u ideji da im naplati poreze i doprinose za pet godina unazad. Međutim, „ćutanje uprave” se u pravnom smislu odnosi na nešto potpuno drugo. 

- Kada vi podnesete neki zahtev, da dobijete na primer mišljenje državnog organa, a on vam ne odgovori u propisanom zakonskom roku od 30 dana, vi u tom trenutku možete da podnesete žalbu zbog ‘ćutanja uprave’. Kako ne postoji zahtev koji su radnici na internetu ranije podnosili zahtev PU, a da ona na njega nije odgovorila, nema ni osnova za ovakvu žalbu - smatra Pavlović.  

Isto je za biznis.rs rekla i Milica Bisić, ekspertkinja za javne finansije i profesorka fakulteta FEFA.  

- Ako neko od njih jeste pisao Poreskoj upravi, mogao bi, samo za svoj slučaj, da se pozove na ovaj institut, ukoliko ima pismene dokaze - navodi Bisić.

No, to svakako ne rešava situaciju. Oni frilenseri koji tvrde da su se ranije obraćali Poreskoj upravi s pitanjem kako da plate porez, radili su to usmenim putem u samim filijalama, tako da nemaju dokaz da je Poreska uprava ćutala ili ih pogrešno informisala. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

MiKi

28.02.2021. 10:11

Kako god vi na ovo gledali i kako god se to zvalo, besmisleno je i krajnje drsko nekome naplatiti nešto što nije dobio ili iskoristio. Ne možete nekome naplatit zdravstveno osiguranje koje nije koristio, niti penziono a da mu ne upišete radni staž. Zdravstveno osiguranje retroaktivno, kako? Po tome biste mogli svima da nam naplatite životno osiguranje za prošlu godinu. Dobar posao. Ko god vam plati, sigurno nije kandidat za isplatu premije od osiguranja jer je taj period već preživeo. Porez DA, ali doprinose NE.