ŠTA ZNAČI „ĆUTANJE UPRAVE” I KAKO SE U PRAKSI PRIMENJUJE? Zašto frilenseri ne mogu da se pravno odbrane „ćutanjem Poreske uprave”?

Novosti online

26. 02. 2021. u 14:06

ISTINA je da se Poreska uprava godinama nije oglašavala i da nikada nisu vršili ovakvu kontrolu, ali se to ne može nazvati ‘ćutanjem uprave’, objašnjava za Startit Dnevnik Katarina Pavlović, pravna savetnica Udruženja radnika na internetu.

ШТА ЗНАЧИ „ЋУТАЊЕ УПРАВЕ” И КАКО СЕ У ПРАКСИ ПРИМЕЊУЈЕ? Зашто фриленсери не могу да се правно одбране „ћутањем Пореске управе”?

Foto: A. Stanković

Taj pojam se prema pisanju biznis.rs, poslednjih dana pojavio među frilenserima, kao mogući način da zaustave PU u ideji da im naplati poreze i doprinose za pet godina unazad. Međutim, „ćutanje uprave” se u pravnom smislu odnosi na nešto potpuno drugo. 

- Kada vi podnesete neki zahtev, da dobijete na primer mišljenje državnog organa, a on vam ne odgovori u propisanom zakonskom roku od 30 dana, vi u tom trenutku možete da podnesete žalbu zbog ‘ćutanja uprave’. Kako ne postoji zahtev koji su radnici na internetu ranije podnosili zahtev PU, a da ona na njega nije odgovorila, nema ni osnova za ovakvu žalbu - smatra Pavlović.  

Isto je za biznis.rs rekla i Milica Bisić, ekspertkinja za javne finansije i profesorka fakulteta FEFA.  

- Ako neko od njih jeste pisao Poreskoj upravi, mogao bi, samo za svoj slučaj, da se pozove na ovaj institut, ukoliko ima pismene dokaze - navodi Bisić.

No, to svakako ne rešava situaciju. Oni frilenseri koji tvrde da su se ranije obraćali Poreskoj upravi s pitanjem kako da plate porez, radili su to usmenim putem u samim filijalama, tako da nemaju dokaz da je Poreska uprava ćutala ili ih pogrešno informisala. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)