PRIORITET GASNO POVEZIVANJE SA REGIONOM: Interkonekcija Niš - Dimitrovgrad operativna od 2023.

E.B.T.

11. 02. 2021. u 16:56

SRBIJA, zbog svog geografskog položaja, ima potencijal da bude ne samo uvoznik prirodnog gasa, već i da ubrzanim razvojem transportnih i skladišnih kapaciteta aktivno doprinosi energetskoj bezbednosti regiona.

ПРИОРИТЕТ ГАСНО ПОВЕЗИВАЊЕ СА РЕГИОНОМ: Интерконекција Ниш - Димитровград оперативна од 2023.

Foto Tanjug

Ovo je danas kazala ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na Sedmom ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora, koji je ove godine održan u onlajn formatu.

- Za ostvarenje tog cilja planiramo povezivanje gasovodnog sistema Republike Srbije sa svim susednim  državama, Bugarskom,  Rumunijom,  Hrvatskom,  Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, čime  bi  se omogućilo dopremanje prirodnog gasa i iz drugih pravaca i od drugih snabdevača, kao i veća energetska bezbednost i mogućnost bržeg ekonomskog razvoja čitavog regiona - istakla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je Srbija od 1. januara obezbedila diverzifikaciju pravaca snabdevanja puštanjem u rad gasovoda “Balkanski tok”, a da je sledeći korak diverzifikacija snabdevača, koja jedino garantuje energetsku bezbednost.

- Prvi projekat koji će omogućiti povezivanje sa drugim snabdevačima prirodnim gasom jeste izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska - objasnila je ministarka.

- Planirani kapacitet gasovoda Niš-Dimitrovgrad iznosi 1,8 milijardi metara kubnih, a vrednost investicije na teritoriji Srbije je 85,5 miliona evra.

Planirano je, kako navodi, da radovi počnu u toku ove godine i da gasovod bude operativan od 2023. godine. Prema njenim rečima, ovaj pravac je važan jer će omogućiti povezivanje sa drugim gasnim rutama i drugim snabdevačima, pre svega sa gasovodima na trasi Južnog gasnog koridora – TANAP i TAP, sa LNG terminalom u Grčkoj, a nakon završetka projekta Istočni Mediteran biće omogućeno i snabdevanje iz polja Levijatan, odnosno Kipra i Izraela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili