AZOTARA UPOLA CENE: Pančevačka fabrika ponovo na licitaciji

B.Caranović

01. 02. 2021. u 15:19

HIP Azotara, fabrika veštačkih đubriva i azotnih jedinjenja u Pančevu, ponuđena je na prodaju za 2,33 milijarde dinara, odnosno 19,8 miliona evra. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju ove fabrike u stečaju putem - javnog nadmetanja.

АЗОТАРА УПОЛА ЦЕНЕ: Панчевачка фабрика поново на лицитацији

Foto: N. Skenderija

Ovo je drugi put da je Azotara ponuđena na prodaju putem javnog nadmetanja i to po dvostruko nižoj ceni nego prethodno.

Prvi put je na licitaciju bila ponuđena krajem decembra 2020. godine, kada je početna cena bila - 5,8 milijardi dinara i nije bilo zainteresovanih. Javno nadmetanje, ovaj put, zakazano je za 17. mart u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Zainteresovani kupci Azotare pre javnog nadmetanja moraće da uplate depozit koji se nije menjao u odnosu na prošli oglas o prodaji - 2,3 milijarde dinara, ili da polože - prvoklasnu bankarsku garanciju, koju treba lično, do 15. marta u podne, da dostave službi finansija Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Na prodaju se, kao i prošli put, nude fabrike amonijaka, azota, kao i đubriva AN, KAN, HPK i Karbamid, energetika, uprava, laboratorija, sa mehanizacijom, opremom, zalihama materijala i potraživanjima.

Nekadašnje državno preduzeće, pančevačka Azotara u stečaju je je od septembra 2018. godine, a zapošljavala je oko hiljadu radnika. Azotara je u prethodnom periodu bila i neuspešno privatizovana, a nalazila se i na listi 24 sporne privatizacije. Fabriku je 2006 godine privatizovalo litvansko-srpski konzorcijum na čelu sa "Univerzal holdingom" i litvanskih "Arvija" i "Sanitasa", a ova privatizacija je raskinuta. Cela priča imala je i sudski epilog.

Azotarom je, potom, u ime države, upravljao Srbijagas.Stečaj je uveden 14. septembra 2018. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna