IZ "TURSKOG TOKA" GAS VEĆ OD JANUARA: Počelo punjenje srpskog kraka plavim energentom

E. B. TALIJAN

20. 12. 2020. u 09:00

SRPSKI deo gasovoda "Turski tok", koji iz Bugarske ulazi u našu zemlju, počeo je da se puni plavim energentom, a prve isporuke trebalo bi da počnu od 1. januara. Ovo su objavili ruski mediji, a prenosi Sputnjik, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista, iz "Srbijagasa" se nisu oglašavali tim povodom.

ИЗ ТУРСКОГ ТОКА ГАС ВЕЋ ОД ЈАНУАРА: Почело пуњење српског крака плавим енергентом

Foto Tanjug

Ipak, vest iz ruskih medija za "Novosti" su potvrdili pojedini stručnjaci za energetiku.

Sličnu informaciju dobili smo i u Ministarstvu energetike, gde kažu da do kraja godine može da se obavi i tehnička provera sistema, odnosno probno puštanje, ali i komercijalno.

- Pritisak u gasovodu je već dovoljan da do Srbije stignu potrebne količine energenta - preciziraju u Ministarstvu.

- Komercijalno snabdevanje naše zemlje iz "Turskog toka" verovatno će početi u periodu od januara do marta sledeće godine.

Planirano je da kompresorska stanica u Srbiji bude završena u maju sledeće godine, a i Bugarskoj je ostalo da uradi još dve svoje stanice. U Ministarstvu navode da u našoj zemlji treba da se okončaju i radovi na blok i mernim stanicama. Međutim, kako ističu, sadašnji pritisak je dovoljan i to neće ometati puštanje u rad "Balkanskog toka", kako se drugačije naziva deonica koja ide kroz Bugarsku i Srbiju.

- Kada kompresorske stanice budu u pogonu, gasovod će raditi punim kapacitetom i moći će da snabdeva kupce u Mađarskoj i Austriji - pojašnjavaju u Ministarstvu.

SNABDEVANjE MAĐARSKE I AUSTRIJE

GASOVOD "Turski tok", koji je pušten u rad 8. januara ove godine, postavljen je duž Crnog mora, od Rusije do obale Turske, a zatim kopneni tranzitni krak ide do granica sa susednim zemljama. Iz Bugarske ulazi u Srbiju i dalje u EU. U sledećoj fazi, gas iz "Turskog toka" treba da stigne do Mađarske i kasnije do Austrije. Propusni kapacitet gasovoda, čija je dužina 930 kilometara, iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ističući koliko je "Balkanski tok" značajan za energetsku bezbednost naše zemlje, oni navode da sve potrebne količine gasa Srbija danas može da dobije iz ovog pravca. Naša zemlja će biti, kako navode, više nego energetski bezbedna, što do sada nije bio slučaj.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, takođe naglašava da je od izuzetnog značaja što će naša zemlja moći da se snabdeva ruskim gasom i preko Bugarske, jer više neće zavisiti od nabavke plavog energenta preko Ukrajine.

I bugarska kompanija "Bulgartransgas" potvrdila je pre nekoliko dana da su u toku pripreme za puštanje u rad "Balkanskog toka". Tokom nedavne posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će srpski deo gasovoda biti otvoren do kraja decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni