ŠTA RUSI PORUČUJU IGRANKOM SA GASOM? Pokazivanje mišića Komšića i DŽaferovića bi moglo skupo da košta BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 12. 2020. u 21:45

SARAJEVO je u sredu ceo dan tresla gasna groznica. Prvobitna informacija da će Moskva prepoloviti količine isporučenog gasa BiH promenila se večeras kada je ministar energije FBiH umirivao građane da neće ostati bez gasa usred zime.

ШТА РУСИ ПОРУЧУЈУ ИГРАНКОМ СА ГАСОМ? Показивање мишића Комшића и Џаферовића би могло скупо да кошта БиХ

Stižu prepolovljene količine gasa

Ruski gigant "Gasprom" obavestio je u sredu Upravu "BH gas" da je smanjio isporuku Bosni i Hercegovini za 50 odsto. Uprava "BH gasa" u sredu je dobila dva dokumenta iz "Gasproma". Prvi dokument je stigao oko 13 časova i u njemu je stajala brojka o redovnoj isporuci. Negde oko 16 časova iz "Gasproma" je stigao drugi dokument u kojem je odobrena količina za BiH prepolovljena!

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić u sredu je u kasnim popodnevnim satima sve demantovao, tvrdeći da se nastavlja uobičajena isporuka plavog energenta.

U dokumentima koji su stigli iz "Gasproma" i gde se vidi umanjenje, jasno stoji da će u odnosu na 526.350 traženih kubnih kilovat-časova, Rusi odobriti isporuku od 276.350 kubika plina.

Čitava igranka sa gasom odigrava se samo dan nakon što su bošnjački i hrvatski članovi PBiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, odbili da se sastanu sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom. Njima je zasmetalo, jer se ministar Lavrov pre sastanka sa članovima PBiH, sastao sa Miloradom Dodikom srpskim članom i predsedavajućim PBiH u Istočnom Sarajevu.

Komšiću i Džaferoviću zasmetao je i ovaj sastanak kao i poruke Lavrova da OHR treba biti zatvoren, zbog toga su odbili da sutradan budu na zajedničkom sastanku svih članova Predsedništva BiH sa šefom ruske diplomatije u Sarajevu.

Iako su u sredu iz institucija Federacije BiH i političkog Sarajeva pokušavali da okrenu priču da se isporuka plina smanjila zbog tehničkih razloga, sagovornici "Novosti" kažu da je razlog upravo bahato ponašanje Komšića i Džaferovića prema šefu diplomatije Rusije.

Dževad Galijašević, politički analitičar, kaže da su tenzije oko plina očekivane.

- Komšić i Džaferović glume nekakve političare i pokazuju mišiće pred šefom ruske diplomatije. Sad će da vide koliko je to glup i skup potez bio, jer će isporuke biti umanjene - kaže Galijašević.

Foto: Jutjub printskrin

Miloš Šolaja, direktor banjalučkog Centra za međunarodne odnose, kaže da su Komšić i Džaferović izvršili "diplomatsko samoubistvo", ali su u ponor gurnuli i Federaciju BiH, bošnjački narod i da će tu biti najveće posledice.

- Odluka Komšića i Džaferovića da se ne sastanu sa ministrom Lavrovom, samo je pokazala ko je za podele u BiH. Ministar inostranih poslova jedne od najvećih sila sveta je neko sa kim se ne poigrava na ovakav način. To je poruka. Ništa se nije desilo Lavrovu zbog svega ovoga, niti će umanjiti njegov ugled. To više govori o onima koji su otkazali taj sastanak - istakao je Šolaja.

PRVO OBJAŠNjENjE: TEHNIČKI RAZLOZI

MINISTAR energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić u prvom obraćanju u sredu je rekao za medije u FBiH da je upoznat informacijom da je Rusija smanjila isporuku plina BiH za 50 posto.

- Prve informacije iz "BH gasa" govore da je reč o tehničkim razlozima. Ali, čekamo potvrdu jesu li tehnički razlozi ili neki drugi - rekao je Džindić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)