SRBIJA NE DA "VALAČ": Takozvano Kosovo od sredine decembra više neće biti deo našeg regularnog bloka

J. Subin

05. 12. 2020. u 08:40

PREDUZEĆE "Elektromreža Srbije" neće nikome predati trafo-centar "Valač" nedaleko od Kosovske Mitrovice, pa nije bilo nikakvih ni obaveštenja u vezi sa tim.

СРБИЈА НЕ ДА ВАЛАЧ: Такозвано Косово од средине децембра више неће бити део нашег регуларног блока

Foto Tanjug

Uz to, što se tiče zaposlenih u EMS, nema nikakve dileme da će oni ostati u našoj kompaniji, sve dok oni to budu želeli.

Ovo su nam juče rekli u EMS, povodom priče da će Priština preuzeti trafo-centar visokog napona "Valač", koji služi za snabdevanje severa Kosmeta strujom iz centralne Srbije.

ODBRANA Trafo "Valač", Foto I. Radulović

Ipak, sve je izvesnije da Srbija od 14. decembra više neće snabdevati strujom severni deo svoje južne pokrajine. Izlazak iz regulatornog bloka Srbije i ulazak u "albanski" tabor, odigrao se pred očima i uz blagoslov Evrope, uprkos Briselskom sporazumu. I to tačno godinu dana od potpisivanja sporazuma između Operatera sistema, transmisije i tršišta električne energije Kosova KOSTT i albanskog "Operator prenosnog sistema" OST.

Kada ovo preuzimanje bude bilo i konačno, doći će do prestanka razmene električne energije između EPS i KOSTT. Ova veza je postojala najviše zbog snabdevanja strujom potrošača na severu Kosova. To znači da će KOSTT postati nezavisan od srpskog operatera prenosnog sistema "Elektromreža Srbije".

ZSO KAO USLOV

USLOV da KOSTT postane zasebna kontrolna oblast bio je da kompanija "Elektrosever" prethodno dobije licencu za sanbdevanje električnom energijom i da postane operativna.

Uz to, preduslov je, takođe bio, da se formiraju dve srpske kompanije na severu KiM. Osnivači bi bili "Elektroprivreda Srbije" i Zajednica srpskih opština, koja takođe nije formirana.

Ono što naše građane na severu Kosova najviše brine jeste samo snabdevanje strujom, kada Priština to preuzme. A izvesno je i da će Srbi na Kosovu, struju morati da plaćaju kosovskom operateru.

Inače, regulatorni blok "Elektromreža Srbije" čine naša zemlja, Crna Gora i Severna Makedonija. Najveći problem između EMS i KOSTT je taj što su se nagomilali veliki međusobni dugovi. Inače, Srbija je lider u svom bloku i ima zadatak da na nivou proizvodnje struje isprati bilo kakav minus ili deficit energije.

Došlo je vreme da se urede ekonomsko-tržišni odnosi, da svako zna ko šta kome dođe. To je sad samo uspostavljanje novog tržišta na ovoj teritoriji, objašnjava za "Novosti" naš stručnjak za energetiku. Kako kaže, južna srpska pokrajina će dobiti nekog snabdevača, a možda ćemo i mi imati interes da osnujemo svoju firmu, pa da trgujemo strujom. To ne bi bilo lako, ali je ostvarivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)