JAPANCI ULAŽU 400 MILIONA €: Najveći proizvođač guma na svetu "Tojo Tajers" gradi pogone u Inđiji

S. KOSTIĆ

05. 12. 2020. u 07:40

U SEVEROISTOČNOJ industrijskoj zoni u Inđiji, na površini od 64 hektara građevinskog zemljišta, japanska kompanija za proizvodnju pneumatika "Tojo tajers", započeće 15. decembra izgradnju svog prvog pogona.

ЈАПАНЦИ УЛАЖУ 400 МИЛИОНА €: Највећи произвођач гума на свету Тојо Тајерс гради погоне у Инђији

Foto S. Kostić

Ovoj svečanosti, polaganju kamena temeljca, kako očekuju u lokalnoj samoupravi, treba da prisustvuje i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Posle tri godine pregovora, jedna od najvećih kompanija na svetu odlučila se da svoju prvu proizvodnju u Evropi započne u Srbiji i to baš u Inđiji, gde im je u planu da na godišnjem nivou proizvedu oko pet miliona guma premijum klase za tržište Evrope i Rusije.

- Kada jedna kompanija planira da uloži oko 400 miliona evra na području Inđije, ta investicija nije samo od velikog značaja za naš grad, već i za celu Srbiju. Ono što me posebno raduje, to je da će prosečna plata zaposlenih biti veća u odnosu na republički prosek - kaže za "Novosti" Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija, dodajući da će Japanci u narednom periodu izgraditi fabričke hale površine 300.000 kvadrata u osnovi, a do kraja 2023. godine uložiće 367 miliona evra u pogone i opremu.

Pneumatici za putnička vozila

"TOJO Tajers" osnovan je 1945. godine sa sedištem u Osaki i zapošljava oko 13.000 ljudi u firmama širom sveta. U Inđiji će, kako kažu u lokalnoj samoupravi, proizvoditi gume za putnička i laka teretna vozila.

Foto promo

Kako je najavio investitor, u prvoj fazi treba da se zaposli 537 radnika, a rok za izgradnju pogona je 17 meseci. Lokalna samouprava je obezbedila zemljište i infrastrukturu, a nakon dobijanja građevinske dozvole sve je spremno za izgradnju pogona, a trebalo je da radovi započnu još u aprilu, ali zbog virusa korona stalno su se pomerali.

- Najveći konkurenti Inđiji, za dolazak ovog investitora, bili su gradovi Košice u Slovačkoj i Gdanjsk u Poljskoj, ali ovo je naša velika pobeda, ipak smo mi uspeli da ih dovedemo - ne krije zadovoljstvo predsednik Gak.

Uz proizvodnu halu "Tojo Tajers" napraviće i test stazu za gume, koja će biti u okviru fabrike.

U poslednjih nekoliko godina za opremanje Severoistočne radne zone, koja se prostire na površini od 97 hektara, lokalna samouprava je uz pomoć pokrajinskih sekretarijata uložila blizu 100 miliona dinara. Svakog budućeg investitora čeka parcela koja je opremljena strujom, vodom, kanalizacijom, gasom, telekomunikacijom, odnosno svim priključcima neophodnim za započinjanje proizvodnje. Što je upravo bila i jedna od krucijalnih odluka ovog svetskog giganta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma