PREPORUKA NARODNE BANKE SRBIJE: Dajte građanima kredite na reč!

B. Ca.

27. 10. 2020. u 19:17

ПРЕПОРУКА НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ: Дајте грађанима кредите на реч!

D. Balšić

NARODNA banka Srbije preporučila je bankama da manje kredite izdaju i na reč! Očekuje da će finansijske ustanove iskoristiti ovu mogućnost da građanima ponude manje pozajmice samo uz izjavu o zaposlenju i zaradi datu pod krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Krediti do 90.000 dinara uz izjavu građana kao dokaz zaposlenja i zarade jedna su iz seta privremenih mera zbog aktuelnih epidemioloških prilika. Centralna banka naglasila je i da nije reč o obavezi za banke, već o regulatornoj mogućnosti.

NBS navodi i da je ova olakšica privremena i uvedena sa namerom da se putem pre svega digitalnih kanala komunikacije ili maloprodajnih objekata omogući odobravanje kredita manjih vrednosti sa kraćim rokovima dospeća po pojednostavljenoj i bržoj kreditnoj proceduri.

Krediti preko izjave građana, zbog toga nazvani i krediti na reč, koje bi građani mogli da otplaćuju najduže 24 meseca kao mogućnost da ih banke ponude postoje od kraja avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Gordana

29.10.2020. 13:42

A zašto NBS ne uradi nešto po pitanju situacije u KB? Jel realno da neko ko je imao dug od 20-30.000 rsd, dok je bio nezaposlen, nakon zaposlenja izmirio dug u celosti, treba da čeka protek vremena i do 3 godine kako bi podigao stambeni kredit, pri tom ima sve druge uslove za odobrenje kredita???

Zoran

04.11.2020. 16:13

NBS treba da utice da se liberalizuju uslovi za kreditiranje gradjana u pogledu izvestaja iz kreditnog biroa odnosno da se sadasnji uslov za dobijanje kredita za lica koja su prijavljena u kred.biro smanji sa tri godine ili privremeno ukine posebno za gradjane koji imaju stalno zaposlenje i to u javnom sektoru jer kod njih je manji rizik od gubitka posla.