SASTANAK SA AMERIČKOM DELEGACIJOM: Guverner NBS sa predstavnicima DFC

B. Ca.

23. 09. 2020. u 15:43

GUVERNER Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se danas s predstavnicima američke delegacije, koju su činili visoki predstavnici Međunarodne razvojne finansijske korporacije SAD - U.S. International Development Finance Corporation - DFC, Izvozno-uvozne banke SAD - Export-Import Bank of the United States - EXIM, budući šef kancelarije DFC-a u Beogradu kao i predstavnici Ambasade SAD u Srbiji.

САСТАНАК СА АМЕРИЧКОМ ДЕЛЕГАЦИЈОМ: Гувернер НБС са представницима ДФЦ

Foto Z. Jovanović

Poseta visokih predstavnika iz SAD nastavak je saradnje trasirane nedavnim sastankom u Vašingtonu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika SAD Donalda Trampa.

Prema rečima guvernera cilj SAD je jačanje regionalne saradnje na ovim prostorima, a predsednik Aleksandar Vučić kreator je ideje "Mini Šengena" i predlagač ideja koje znače ekonomski i društveni razvoj na prvom mestu Srbije, ali i regiona.

- Tokom prolećnih i jesenjih zasedanja MMF-a i Svetske banke imam priliku da vidim gde se Srbija nalazi na globalnoj investicionoj mapi, a interesovanje ogromnog broja investitora govori da smo u samom vrhu - rekla je guverner Jorgovanka Tabaković. - Veru u perspektive Srbije potvrđuju i prilivi stranih direktnih investicija u Srbiju, koji prelaze 8 odsto bruto domaćeg proizvoda i čine oko 60 odsto ukupnih priliva na Zapadni Balkan.

Predstavnici američke delegacije su ocenili da je rad i doprinos Narodne banke Srbije izuzetno važan za uspeh Srbije, a činjenica da je dinar ostao stabilan i tokom pandemije nedvosmisleno govori o rezultatima.

- I rast kreditnog rejtinga Srbije govori jasno o rezultatima našeg rada - kažu u NBS. - Predstavnici američke delegacije istakli su i da je predsednik SAD Donald Tramp izuzetno posvećen tome da se sporazum realizuje na najbolji mogući način i da nova ekonomska saradnja bude takva da donese što više novih radnih mesta. U prethodnom periodu imali su priliku da se sastanu i sa predstavnicima privatnog sektora u Srbiji kome je NBS pružila sigurnost za dugoročno poslovanje, stabilnost domaće valute, niska i predvidivu inflaciju. Posebno im je značila brza i efikasna reakcija tokom pandemije virusa korona.

Tokom sastanka predstavnici američke delegacije govorili su detaljnije o politici DFC-a, oblicima prisustva na tržištu, posvećenosti tržištima i lokalnim kompanijama. Rad EXIM banke komplementaran je radu DFC-a i one mogu raditi zajedno na različitim dugoročnim projektima koji jačaju veze između regiona i ekonomija.

- Zaključeno je da je ključni zadatak razvoj i da u meri u kojoj se u Srbiji omogući jačanje infrastrukture, jačanje privrede, a posebno otvaranje novih radnih mesta, bićemo uspešniji na ovom zajedničkom zadatku - kažu u NBS. - Centralna banka koja uspešno čuva stabilnost - monetarnu i finansijsku, jeste jedan od veoma važnih oslonaca na tom putu.

INVESTICIONA KLIMA

Podsećanja radi, početkom ovog meseca, i američki Stejt department objavio je izveštaj o uslovima poslovanja i investicionoj klimi za 2020. godinu za više od 170 zemalja i tržišta, uključujući i Srbiju. Za Srbiju se u tom izveštaju konstatuje da je investiciona klima popravljena u prethodnih nekoliko godina, čemu su doprinele pre svega preduzete makroekonomske reforme, ojačana finansijska stabilnost, povećana fiskalna disciplina i napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

PODSTICAJ

- U pogledu mera i aktivnosti koje su iz domena NBS, navodi se ocena MMF-a da je otpornost finansijskog sektora Srbije na rizike u prethodnom periodu pojačana - kažu u NBS.

- Ostvaren je izuzetan napredak sistemskim rešavanjem pitanja problematičnih kredita, uslovi kreditiranja u Srbiji su povoljniji, poverenje u bankarski sistem je očuvano, što se vidi i kroz rast štednje stanovništva. Daje se i ocena J.P. Morgan-a da je srpski dinar jedna od dve najrealnije vrednovane valute od 25 posmatranih valuta zemalja u razvoju, a na osnovu analize koju su objavili u decembru 2019. godine.

Kako u NBS kažu, u izveštaju se konstatuje i da je Vlada Republike Srbije u 2018. godini uspešno završila trogodišnji stendbaj aranžman s MMF-om, kao i da je znatno premašila fiskalne ciljeve definisane ovim aranžmanom. I dodaju da američki investitori pozitivno ocenjuju Srbiju, posebno njen strateški položaj, obrazovanu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti