UPRAVA ZA TREZOR UPLATILA POMOĆ: Po radniku na račune leglo 36.440 DINARA

S. B.

22. 09. 2020. u 07:00

УПРАВА ЗА ТРЕЗОР УПЛАТИЛА ПОМОЋ: По раднику на рачуне легло 36.440 ДИНАРА

Foto Tanjug

POČETNICI u biznisu juče su dobili pomoć države. Oni dosad nisu primili budžetske dotacije za plate, pa im je juče isplaćeno 36.440 dinara po radniku.

U drugom krugu pomoći uključene su i tek osnovane firme i radnje, pa su i pripala dva iznosa u visini 60 odsto minimalne zarade.

Uprava za trezor Ministarstva finansija počela je ujutru da isplaćuje ovaj iznos za 16.544 zaposlenih u 10.289 privrednih subjekata.

- Ukupno smo u tu svrhu izdvojili 596 miliona dinara, a novac bi u toku dana trebalo da bude na namenskim računima svih privrednih subjekata - rekao je ministar finansija Siniša Mali. - Želeli smo da u ovaj drugi paket uključimo i novoosnovana preduzeća i da im na taj način damo podstrek za dalje poslovanje. Dobar je signal što su se preduzeća osnivala i u vreme krize, jer to znači da veruju u državu i u poslovno okruženje, ali i da su sigurno prilagodili svoje nove biznise novonastalim okolnostima.

USKORO NOVAC HOTELIJERIMA

POČETKOM oktobra biće uplaćen novac hotelijerima, a u okviru sektorskih mera koje je Vlada prethodno donela. Kako je rekao ministar Siniša Mali, u tu svrhu je izdvojeno 1,46 milijarde dinara, a gradski hoteli će dobiti 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu.

Ministar je dodao da će novac dobiti zaposleni u 8.141 preduzeću koja su osnovana u periodu od 15. marta do 20. jula ove godine, kao i zaposleni u 2.148 ostalih privrednih subjekata koji nisu novoosnovani, ali koji ranije nisu koristili mere pomoći. U novoosnovanim preduzećima uplatu će dobiti 11.074 zaposlenih, a u ostalim preduzećima njih 5.470.

- Ovo je peti mesec da uplaćujemo minimalnu zaradu za zaposlene u privrednim subjektima - istakao je Mali. - To je deo paketa ekonomskih mera od oko 5,8 milijardi evra, što čini 12,5 odsto našeg BDP-a. Ovako obiman paket, u odnosu na veličinu svoje ekonomije, nisu imale ni mnogo bogatije zemlje od nas. Uspeli smo da zadržimo punu zaposlenost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)