RAZVOJ AUTOMOBILSKE INDUSTRIJE: Uskoro fabrike u Inđiji, Aleksincu, Ćupriji i Zaječaru, posao za 4.000 ljudi

E.B.T.

utorak, 15. 09. 2020. u 15:29

РАЗВОЈ АУТОМОБИЛСКЕ ИНДУСТРИЈЕ: Ускоро фабрике у Инђији, Алексинцу, Ћуприји и Зајечару, посао за 4.000 људи

Ilustracija / Foto D.Dozet

U ČETIRI nove fabrike, u Inđiji, Aleksincu, Ćupriji i Zaječaru, koje predstavljaju investicije u oblasti automobilske industrije, biće otvoreno ukupno oko 4.000 novih radnih mesta u narednim godinama.

Realizacija ovih ulaganja počeće do kraja 2020. godine, rečeno je u Ministarstvu privrede.

U Inđiju dolazi japanski "Tojo tajger", a očekuje se da stigne još jedne japanske kompanije u Novi Sad. U Aleksincu bi novu fabriku trebalo da otvori austrijska firma "Magna", koja proizvodi presvlake za automobliska sedišta, u Ćupriji kompanija "SMP automotive", dok bi u Zaječar trebalo da dođe irska kompanija "APTIV", koja se bavi proizvodnjom delova za automobilsku industriju, a koja bi u narednim godinama trebalo da otvori oko 2.500 novih radnih mesta.

Prva investicija počinje da se realizuje u oktobru, a ostale do kraja ove godine. U Inđiji će fabriku graditi "Tojo tajger", jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača automobilskih guma. Sa tim ulaganjem se prvo startuje u desetom mesecu ove godine.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede, Dragan Stevanović, kaže da je vrednost te investicije oko 390 miliona evra, a da će u budućoj fabrici u Inđiji biti obezbeđeno oko 500 novih radnih mesta.

- Država je opredelila i spremila predlog za sledeći Ekonomski savet da ovu investiciju podrži sa oko 41 milion evra podsticaja - rekao je Stevanović. - U Aleksincu je u planu otvaranje novog pogona kompanije" Magna", koja je već od 2012. godine prisutna u Srbiji.

On je podsetio na projekte te kompanije u opštini Odžaci. Od 2012. godine do sada su zaposlili oko 1.797 radnika. Projekat u Aleksincu biće, kako navodi, u vrednosti oko 9,1 miliona evra, a zaposliće 570 novih radnika. "Magna" je ozbiljna firma koja u više od 340 proizvodnih kapaciteta i u 92 razvojna svoja centra širom sveta zapošljavanja oko 160.000 ljudi.

- Veoma je važno da kompanije sa ovakvim kredibilitetom dolaze u Srbiju, jer s jedne strane, potvrđuju kredibilitet naše zemlje kao investicione destinacije, s druge strane šalje se poruka i nekim drugim, takođe, uspešnim i dobrim investitorima da budućnost za svoj posao prepoznaju i nađu ovde - ističe Stevanović.

Prema njegovim rečima kompanija "SMP automotive" u Ćupriji će realizovati svoj projekat i očekuje se zapošljavanje 400-450 novih radnika. Ta firma se nalazi u sastavu grupe u kojoj je i "PKC" koji je do sada kroz dva projekta u Smederevu investirao 28 miliona evra i zaposlio 2.700 ljudi.Povodom investicije u Zaječaru, Stevanović navodi da će tu biti obezbeđeno u narednim godinama oko 2.500 novih radnih mesta.

- To je za Zaječar i Timočku krajinu jako važno - naglašava ministar.

- Posle toliko godina sivila i neizvesnosti konačno jedna velika ozbiljna investicija u Zaječaru.

Dodao je da treba sačekati još neko vreme da bi se iznelo mnogo više detalja i infomacija o ovim projektima. Uskoro se, kako kaže, očekuju predlozi o nivou i vrednosti podsticaja za kompanije u Aleksincu i Ćupriji.

- U ove tri kompanije u Inđiji, Aleksincu i Ćupriji projektuje se negde oko 1.500 novih radnih mesta, zajedno sa Zaječarom, to će biti skoro 4.000 novih radnih mesta u narednim godinama u Srbiji samo na četiri lokacije- zaključuje Stevanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)