MINIMALAC ČEKA NOVU VLADU: Plan da u 2020. najniže primanje bude jednako potrošačkoj korpi

J. Ž. Skenderija

18. 08. 2020. u 12:14

IAKO je polovina avgusta, pregovori oko minimalne cene rada još nisu počeli, a krajnji zakonski rok za dogovor socijalnih partnera je 15. septembar.

МИНИМАЛАЦ ЧЕКА НОВУ ВЛАДУ: План да у 2020. најниже примање буде једнако потрошачкој корпи

P. Milošević

Sindikalni predstavnici strahuju da će formiranje nove vlade odložiti pregovore, što po njihovom mišljenju ne bi bilo dobro za oko 350.000 radnika koji žive od najnižeg iznosa.

Prema rečima Ljubisava Orbovića, predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, za petak je najavljen kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta na kom bi se, kako on očekuje mogli saznati dalji koraci.

- Niko ne poziva na pregovore, što je neuobičajeno za sredinu avgusta, koja je godinama rezervisana za to - kaže Orbović. - Pre tri godine smo se dogovorili da se minimalac povećava tim tempom da po okončanju treće godine dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe. Sada bi taj iznos trebalo da bude povećan na 37.700 dinara.

S obzirom na to da je za 2020. crta podvučena na 30.022 dinara, to bi značilo da bi cena za najprostiji rad od sledeće godine trebalo da bude veća za 20 procenata. Sa tim predlogom će sindikati nastupiti na ovogodišnjim pregovorima, iako su svesni da će se teško usaglasiti očekivanja.

- Oni nikada nisu za povećanje minimalne cene rada ili, ako pristanu, uslovljavaju je smanjenjem poreza i doprinosa - ističe naš sagovornik. - Svesni smo da su pojedine privredne grane naročito ugrožene u vreme korone, ali treba sesti za sto, pa da svako iznese svoje argumente.

Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, podržava stav da minimalac mora da prati potrošačku korpu i da bi dogovor trebalo ispoštovati.

- Problem je, međutim, što je minimalna cena rada nešto što se svuda u svetu koristi da se premosti kriza u preduzeću, a plate bi trebalo da se vrate na veći iznos kad kriza prođe. Kod nas nije tako - kaže naš sagovornik. - Kada firma stane na noge zaposlenima bi trebalo vratiti razliku do pune plate.

GAZDE PROTIV POVEĆANjA

PREMA istraživanju Unije poslodavaca Srbije, čak 85 odsto privrednika protivi se povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega 15 odsto spremno na ovaj korak, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja. Lane je 46 procenata anketiranih smatralo prihvatljivim povećanje minimalca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba