VIRUS PROREDIO DIM: Duvandžije ipak u plusu zbog povećanog izvoza i u vreme karantina

V. N.

07. 08. 2020. u 13:00

POTROŠNjA cigareta u Srbiji u prvih pet meseci ove godine je opala, po nezvaničnim procenama, za oko deset odsto.

ВИРУС ПРОРЕДИО ДИМ: Дуванџије ипак у плусу због повећаног извоза и у време карантина

Petar Milošević

 Procenjuje se da je ovaj pad prometa na domaćem tržištu posledica više faktora, a pre svega ograničenog kretanja stanovništva i skraćenog radnog vremena prodavnica tokom policijskog časa. Na prodaju duvana uticao je i manji broj stranih turista, ali i veća potražnja za jeftinijim cigaretama, kako na legalnom tako i na ilegalnom tržištu.

Uprkos smanjenoj potrošnji cigareta u našoj zemlji, duvanska industrija je među retkim privrednim granama koje su za prvih pet meseci i u vreme trajanja pandemije povećale proizvodnju i izvoz.

- U prvih pet meseci 2020. godine proizvodnja duvanskih proizvoda povećana je 18,8 odsto u odnosu na isti period lane - rekao je Bogunović. - Razlog za to je isključivo porast izvoza, jer je u istom periodu izvezeno 14.008 tona cigareta, čija je vrednost oko 87 miliona evra, a to je za oko 22 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.

CRNO TRŽIŠTE

KOMPANIJE duvanske industrije su u otežanim uslovima rada usled pandemije i pada tražnje za legalnim proizvodima na domaćem tržištu postigle dobre rezultate. Ukazuju da je za njihovo poslovanje ključna odlučna borba protiv ilegalnog tržišta. Procenjena vrednost ilegalnog tržište duvana iznosi oko deset do 15 odsto u odnosu na legalnu prodaju.

Ekonomista Saša Đogović ocenio je da je za ekonomiju zemlje dobro što se pronalaze nova tržišta za cigarete u Japanu. - Povećan izvoz cigareta posledica je modernizacije kapaciteta u duvanskoj industriji, što će obezbediti veći devizni priliv zemlji.

Elastičnost" potrošnje duvana je mala u odnosu na cene, što obezbeđuje stabilost u potrošnji, a time i u poreskim prihodima u budžetu Srbije i broju radnih mesta.

Za prvih pet meseci 2020. godine, prema podacima Ministarstva finansija, po osnovu akciza na duvanske proizvode u budžet Srbije uplaćeno je 40,7 milijardi dinara.
U 2019. godini u državnu kasu je na ime akcize uplaćeno 105,9 milijardi dinara, odnosno 3,7 odsto više od planiranih sredstava.

U duvanskoj industriji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zaposlena su 1.244 radnika, a sa firmama koje pružaju logističku podršku oko 1.650 radnika. Prosečna plata u ovom sektoru je u maju iznosila 117.040 dinara bez poreza i doprinosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna