MANJI PDV ZA SPAS: Unija poslodavaca Vladi poslala paket od osam mera za olakšanje poslovanja

S. B.

25. 07. 2020. u 11:14

UNIJA poslodavaca predložila je Vladi Srbije paket mera "pet plus tri", za koji veruju da bi pomogao u oporavku privrede.

МАЊИ ПДВ ЗА СПАС: Унија послодаваца Влади послала пакет од осам мера за олакшање пословања

Foto N. Živanović

Pet predloga su poslali premijerki Ani Brnabić, dok su tri otišla na adresu Ministarstva rada, i odnose se na izmene Zakon o radu.

Poslodavci od Vlade traže da smanji stopu poreza na dodatu vrednost na deset odsto u najteže pogođenim oblastima - turizmu i ugostiteljstvu. Predlažu da se omogući plaćanje PDV po realizovanoj fakturi, i to počev od 1. januara 2021. Traže i ukidanje obaveze dokumentovanja neoporezovanih troškova naknada prevoza za dolazak i odlazak zaposlenih sa radnog mesta, kao i smanjenje iznosa lokalnih komunalnih taksa za 30 odsto. Nadaju se odlaganju plaćanja eko-takse do 1. aprila naredne godine. Uz ovaj paket, Unija apeluje da javni sektor blagovremeno ispunjava sve dospele novčane obaveze prema privatnom sektoru.
- Dosadašnje mere Vlade Srbije predstavljale su veliku pomoć privredi, i tu pre svega mislim na isplatu minimalne zarade i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za januar 2021. godine - kaže Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca. - Te mere, međutim, nisu dovoljne za dubinu krize u kojoj se ceo svet nalazi, pa i naša zemlja. Što pre to razumemo i što ranije primenimo nove mere, to će posledice biti manje. A posledice samo u prvom koraku prete preduzećima, jer ukoliko padne promet smanjiće se i uplate u budžet, dok bi ga nova otpuštanja dodatno opteretila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri