PRIVREDA BI KONVERZIJU BEZ NAKNADE: Objavljena "Siva knjiga" sa novim preporukama za pojednostavljivanje procedura

S. B.

24. 02. 2022. u 10:14

UKINUTI naknadu za konverziju zemljišta u pravo svojine, ubrzanje ozakonjenja objekata i uvođenje elektronskog uputa i za lekare specijaliste su, iz ugla privrede, procedure koje bi najpre trebalo pojednostaviti. Na spisku deset prioriteta je i uvođenje zelenih nabavki, pokretanje registra neporeskih nameta, priznavanje fleksibilnih oblika rada...

ПРИВРЕДА БИ КОНВЕРЗИЈУ БЕЗ НАКНАДЕ: Објављена Сива књига са новим препорукама за поједностављивање процедура

NALED dodelio nagrade pojedincima i timovima iz javne uprave / Foto Tanjug

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj objavila je 14. "Sivu knjigu". Novo izdanje donosi 21 novu i 79 dosad neprimenjenih preporuka. Tokom prethodne godine, delimično ili potpuno je sprovedeno 12 reformi. Među značajnijim za kompanije su uvođenje e-fakture i onlajn fiskalizacije.

- Tokom 13 godina sprovedene su 143 od ukupno 281 podnete prpepruke - istakao je Dejan Đokić, predsednik IO NALED - pozivamo institucije da nastave reforme. "Siva knjiga" nudi konkretna rešenja. Samo uvođenje e-fakture znači štampanje četiri miliona papira manje godišnje.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić ovom prilikom je najavila da će Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju sezonskih radnika biti proširen i na ostale sektore, kao što su građevina, ugostiteljstvo, turizam.

- Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju radnika na sezonskim poslovima je bio veliki pomak kada je u pitanju poljoprivredna delatnost i usvojen je pre tri godine - rekla je ministarka rada. - Na taj način je veliki broj radnih odnosa iz sive zone prešao u legalne tokove, ali je uočena potreba da se tako nešto proširi na građevinu, ugostiteljstvo, turizam, na rad u kući, čišćenje zgrada, stambenih objekata. Bitno je da svi radnici koji su angažovani na privremenim i povremenim poslovima imaju sva prava iz oblasti penzijskog i socijalnog osiguranja, da imaju pravo na odmor, na određeni broj radnih sati i sve informacije pre stupanja u radni odnos.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je od prvog izdanja "Sive knjige" primenilo ukupno sedam preporuka i delimično rešilo četiri.

POSEBNA PRIZNANjA

NALED je tradicionalno dodelio priznanja medijima. Za doprinos kvalitetnom i objektivnom izveštavanju nagrađeni su Anđelko Utješanović, urednik ekonomije u novinskoj agenciji Tanjug, i Marica Vuković, urednica ekonomije novinske agencije Beta.

NALED je nagradio zaposlene u javnoj upravi. Među njima je tim Ministarstva finansija - Nenad Vlaketić, Sonja Talijan i Vuk Delibašić. Nagrađena je Jovanka Atanacković, državna sektretarka Ministarstva rudarstva, tim Ministarstva poljiprivrede Marko Saranovac, Vedrana Ilić i Boško Umetić, pomoćnica ministarke za rad Sandra Grujičić, Sanja Gavranović, Katarina Denčić i Vlade Vukašin Grozdić, ali i Dragan Marinković iz Kragujevca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)