"MORAVSKI KORIDOR" GRADIĆE CELE ZIME: Bez obzira na vremenske prilike idemo ka uspehu

S. BABOVIĆ

07. 12. 2021. u 19:19

- U NEKOM ranijem periodu bilo je nezamislivo da se građevinski radovi na putevima izvode u decembru, po snegu, a mi ćemo morati da ih izvodimo u januaru, februaru, bez obzira na vremenske prilike, ako želimo da postignemo uspeh - rekao je Tomislav Momirović, ministar saobraćaja, prilikom obilaska prve deonice budućeg Moravskog koridora Pojate - Kruševac.

МОРАВСКИ КОРИДОР ГРАДИЋЕ ЦЕЛЕ ЗИМЕ: Без обзира на временске прилике идемо ка успеху

Foto Tanjug

-Uspeh je taj da danas gradimo 10 auto-puteva na teritoriji Srbije, projektujemo i gradimo više od 1.200 kilometara brzih saobraćajnica i auto-puteva. Samo na ovom koridoru, svakog dana radi više od 2.700 domaćih i stranih radnika.

Ministar dodaje da će auto-put Pojate - Preljina biti najmoderniji u celoj jugostočnoj Srbiji, kao i da je Srbija postala zemlja gde strane kompanije dolaze, a strani radnici nalaze svoju budućnost.

- "Behtel-Enka", zajedno sa svojim partnerima veoma intenzivno radi - napominje Aleksandar Antić, direktor JP "Koridori Srbije", naglašavajući da je prioritet poštovanje zadatih rokova, ali i kvalitet izvođenja radova. - Akcenat smo bacili na sektor 1, od Pojata do Kruševca, tu su nam najveće aktivnosti. Otvorena je trasa u dužini od 28 km, urađeno je gotovo 80 odsto zemljanih radova i radova na zgradnji nasipa. U ovom trenutku radimo na svim objektima, pre svega su važni mostovi, zaštita trupa auto-puta i Kruševca od poplava, kao i regulacija Zapadne Morave.

Dva mosta, jedan na Južnoj, a drugi na Zapadnoj Moravi praktično su gotovi, a Antić dodaje da se trenutno radi još jedan most, gde se priprema postavljanje lansirne rešetke za nosače proizvodene u Ćićevcu. Taj most, najduži na koridoru (598 km), nedaleko od Makrešana, imaće 98 nosača, dužine 28 do 40 metara, težine do 160 ona predstavljaće ključnu konstrukciju za kolovoznu ploču.

- Vremenski uslovi nisu najsjajniji, ali trudimo se da sve betone radove sprovdimo kao i do sada - kaže dr Vik Najson Tendan, šef projekta ispred "Behtel-Enka". - Radovi na instaliranju drenažnog propusta su u toku. Radimo, kako na sektoru 1, tako i na sektoru 3.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)