VAUČERI TERAJU U BANKROT: Od 15. januara građani imaju pravo na povrat novca od propalih putovanja

J. Subin

26. 10. 2021. u 10:03

TURISTIČKE agencije u Srbiji, iako će biti u obavezi, neće moći da vrate novac od zamenskih putovanja. Rok ističe za tri meseca, kada bi trebalo svim putnicima, koji su dobili vaučere, umesto odmora, da se iskeširaju pare. Procenjuje se da je u zamenskim putovanjima "zarobljeno" oko 25 miliona evra. Agencije se nadaju da će im država omogućiti produžetak tog roka, ali je ministarka turizma Tatjana Matić, u nedavnom razgovoru za "Novosti", isključivo rekla da će pare morati da se vrate od 15. januara.

ВАУЧЕРИ ТЕРАЈУ У БАНКРОТ: Од 15. јануара грађани имају право на поврат новца од пропалих путовања

Foto Tanjug

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije objašnjava da je oko 50 odsto putovanja nerealizovano. I da taj novac koji su agencije, u prethodnom periodu zaradile, iskoristile su da vraćaju dugove. Uz to, postoji veliki problem sa inostranim partnerima, koji ne žele da vrate novac, a neki od njih i nisu u obavezi, jer su njihove države produžile taj rok.

- Grci smatraju da su omogućili da se putovanja realizuju, a kako mi to nismo uradili, neće da vrate pare - objašnjava Seničić. - Oni koji imaju to ne žele da urade, jer kažu da novac može da se iskoristi kasnije. Ovogodišnja sezona jeste bila pristojna, ali ne može godinu i po dana nerada da se stavi u dva meseca. Ako građani budu insistirali da se primeni uredba od 15. januara, najveći broj agencija će postati insolventne. To znači da bi onda turisti mogli da se naplate od osiguravajućih kuća, ali je i to veliko pitanje da li će isplatiti, jer je sve uzrokovano pandemijom.

Uz letovanja, problem agencijama zadaju i đačke ekskurzije. Radilo se samo mesec ili dva ove godine, mnogi roditelji nisu puštali decu, a i cela jesen ne može da se organizuje.

- Hoteli u Srbiji potrošili su novac i daju mogućnost da se iskoriste aranžmani - govori Seničić. - Zaista je neophodno da država pomeri rok za realizaciju tih vaučera, bar nekih devet meseci do godinu dana, ali i da omogući agencijama povoljne kredite. Treba sprečiti situaciju da svi propadnu. Ovako, ako im se omogući da rade, uzeće kredite i vratiće novac putnicima. Uz to, treba što više zamenskih putovanja da se iskoristi. Trenutno smo u pregovorima sa resornim ministarstvom i Ministarstvom finansija, kako bi se pronašlo najbolje rešenje za sve.

GRCI VRAĆAJU PARE

GRČKA je potvrdila da neće biti produženja Uredbe o zamenskim vaučerima, pa će njihove agencije morati da vrate novac našim, odnosno građanima Srbije koji nisu koristili vaučere, potvrdila je u ponedeljak Tatjana Matić, ministarka turizma. Kako je objavila na svom instagram-nalogu, o tome je razgovarala sa grčkim kolegom Vasilisom Kikiliasom.

GLASANJEM DO GARANCIJA

DRŽAVA je izdvojila, rebalansom budžeta, 240 miliona dinara za digitalizaciju turističke ponude. Izdvojeno je i 50 miliona dinara za agencije, a subvencije će se dodeljivati turističkim agencijama, na ime tekućih troškova za obezbeđenje garancije putovanja, za ovu godinu.

Kako nam je rekao Seničić, mnogim agencijama je 1. oktobra isteklo važenje licence. Sada se prilagođavaju novom pravilniku, preuzimaju garancije od osiguravača ili traže bankarske.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)