ZA GARSONJERU CELA PLATA: Najam stanova za studente pred početak nove školske godine skuplji 20 odsto nego lane

B. Caranović

30. 09. 2021. u 11:00

POSLE prošlogodišnje korona godine, zbog koje su ostali prazni mnogi studentski stanovi, sobe i garsonjere, pred ovaj 1. oktobar stanodavci će bolje zaraditi.

ЗА ГАРСОЊЕРУ ЦЕЛА ПЛАТА: Најам станова за студенте пред почетак нове школске године скупљи 20 одсто него лане

Foto arhiva

U univerzitetskim gradovima Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Subotici, prema analizama agencija i portala za najam prostora, kirije su poskupele od 10 do 20 odsto. A kako kažu, trend je takav da su kirije iz godine u godinu sve veće.

Prema statistici sajtova koji se bave rentiranjem stanova, u prestonici će studenti morati da izdvoje od 250 evra za garsonjere do 500 evra za prostranije stanove. Tradicionalno najpopularnije opštine u Beogradu za koje su akademci godinama unazad zainteresovani su i ove godine Stari grad i Vračar. Pre svega zbog blizine fakulteta, ali i kulturnih i zabavnih sadržaja. Odmah iza po tražnji su Voždovac, Novi Beograd i delovi opštine Savski venac.

Trenutno u centru prestonice gotovo da ne može da se pronađe stan jeftiniji od 300 evra mesečno, što je skuplje gotovo za trećinu nego prošle godine. Za 50 evra su jeftiniji stanovi na Zvezdari i Voždovcu. Garsonjera u Novom Beogradu su za nijansu skuplje, oko 260 evra.

U proseku za rentiranje stanova u glavnom gradu u zavisnosti od lokacije i veličine potrebno je od 250 do 600 evra. U Novom Sadu roditelji studenata moraju da izdvoje od 190 do 430 evra za mesečni najam, u Nišu od 160 do 345, Kragujevcu 130 do 200, a Subotici oko 200 evra za veći stan.

- Potražnja za nekretninama za najam je visoka, a cene stanova prate tržište. Dobre ponude brzo nestanu, a kvalitetni stanovi odu i za nekoliko sati - kaže Jasmina Gavrilov Dražić iz portala "4zida". - Među studentima su najtraženiji manji stanovi do 50 kvadrata, garsonjere, jednosobni i manji dvosobni.

Novosti

Statistika pokazuje da su ubedljivo najskuplji stanovi na Savskom vencu, a na prosek su uticale paprene cene najma stanova u Beogradu na vodi.

- Već nekoliko godina beleži se trenda rasta cena najma na tržištu - kaže naša sagovornica. - Tokom vanrednog stanja, lane, zabaležen je manji pad cena, ali su one spuštene stanarima koji su ostali da žive tokom prošle godine u istim domovima. Cene najma prate trendove na tržištu i unazad nekoliko godina neprekidno rastu.

Prema analizi internet oglašivača Indomio, tokom ove godine, za iznajmljivanje stana potrebno je izdvojiti od prosečnih 6,47 evra po kvadratu na Voždovcu do 8.33 evra na Starom gradu. Kvadrat najma na Novom Beogradu prema ovoj analizi je 7.94 evra, a Zvezdari 7,04 evra. Prema analizi ovog portala, prosečna cena najma u Kragujevcu je 4,21 evro po kvadratu, a u Novom Sadu 6,25 evra.

CIMERIMA POVOLjNIJE

Bitan faktor je i da li se studenti opredeljuju za samostalni ili cimerski život, odnosno manje ili veće stanove. Kako agenti za nekretnine kažu, isplativije je roditeljima čija se deca odluče na cimerski život u većim stanovima. Dvosobni stanovi u Beogradu iznajmljuje se za 352 evra na Voždovcu do 485 evra u Starom gradu, pa je lakše ako se plati samo polovina ili trećina ove sume.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a