IZVOZ PREMAŠUJE "MAGIČNU CIFRU": Nedimović - Izvozimo više od pet milijardi dolara

Z. G.

21. 09. 2021. u 08:45

UPRKOS suši, posledicama pandemije virusa korona i drugim problemima, poljoprivreda u Srbiji beleži dobre rezultate što potvrđuju realni pokazatelji prema kojima se može očekivati da ovogodišnji izvoz od agrara premaši pet milijardi dolara.

ИЗВОЗ ПРЕМАШУЈЕ МАГИЧНУ ЦИФРУ: Недимовић - Извозимо више од пет милијарди долара

Foto Tanjug

To je juče na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu istakao ministar Branislav Nedimović, napominjući da se možemo nadati i prosečnom prinosu kukuruza većem od 6,3 tone po hektaru, bez obzira na sušu koja je ovog leta ugrozila mnoge parcele pod najrasprostranjenijom domaćom žitaricom.

- Kukuruza nećemo ove jeseni obrati onoliko koliko smo se nadali u maju ali ostvarićemo sigurno od 6,3 do 6,4 tone po hektaru. To će biti dovoljno za domaće potrebe, a ostaće i za izvoz - precizirao je ministar na sajamskoj konferenciji "Poljoprivreda na prvom mestu".

Naglasio je da smo u prvih šest meseci ostvarili rast izvoza u poljoprivredi od oko 14 procenata.

- Očekujem da ćemo, bez ikakvih problema preći tu "magičnu cifru" od pet milijardi dolara izvoza. Iako ja mislim da imamo potencijala i za sedam do osam milijardi.

Foto Tanjug

Nedimović je podsetio da je država ove godine učinila dosta kada je reč o podršci i pomoći proizvođačima, u prvom redu subvencijama i "ozbiljnom kontrolom svega što je isplaćeno" proizvođačima. Povećane su premije za mleko sa sedam na deset dinara po litru, a uskoro će uslediti i dodatne olakšice kada je reč o veterinarskim i drugim troškovima.

U proceduri je, kako je dodao, uvođenje e-agrara u Srbiji sredinom iduće godine, čime će čitav taj proces plaćanja u poljoprivredi biti proizvođačima maksimalno dostupan i ubrzan.

KOD NAS 44.000 LEGALNIH SEZONACA

U SRBIJI je u sezonskom radu u poljoprivredi legalno angažovano oko 44.000 radnika, zahvaljujući ranije donetom odgovarajućem zakonu, što je umnogome rešilo problem nedostatka radne snage. - Nama fale radnici ne samo u poljoprivredi nego i u drugim delatnostima. Imamo primer da je, zbog nedostatka domaće radne snage, u jednom voćnjaku na severu Vojvodine za branje jabuka angažovano 80 Uzbekistanaca - naveo je Nedimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN ČISTE ENERGIJE: Obnovljiva energija je kamen temeljac za borbu protiv klimatskih promena