SRPSKIM PROIZVODIMA OTVOREN PUT KA RUSIJI: Ministar poljoprivrede RF Dmitrij Patrušev u Beogradu

J. Subin

02. 07. 2021. u 19:26

UKUPNA vrednost robne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Srbije i Rusije, tokom 2020. iznosila je 480,7 miliona dolara.

СРПСКИМ ПРОИЗВОДИМА ОТВОРЕН ПУТ КА РУСИЈИ: Министар пољопривреде РФ Дмитриј Патрушев у Београду

Predsednik Vučić sa ruskim i srpskim ministrom poljoprivrede / Foto Tanjug

To predstavlja povećanje od 10 odsto u odnosu na vrednost razmene u 2019. i rekordan nivo razmene u poslednjih 11 godina. Srbija želi dalji rast robne razmene, kao i da se ukupni izvoz iz naše zemlje, u naredne tri godine, poveća na najmanje 1,5 milijardi dolara.

Ovo je u petak izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrijem Patruševom. Njih dvojica razgovarali su o dodatnim potencijalima za razvoj trgovine poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, ali i o saradnji veterinarske i fitosanitarne kontrole.

- Ruska Federacija je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije - istakao je Vučić. - Obim razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u stalnom je porastu.

Predsednik Vučić i ministar Patrušev konstatovali su da bi osnivanje zajedničkih kompanija u cilju nastupa na trećim tržištima donelo izuzetno veliku korist za obe strane. Naročito što Srbija i Rusija imaju vrhunske proizvode, kojima bi mogle da pokriju dobar deo potražnje na globalnom tržištu.

Ruski ministar poljoprivrede sreo se u petak i sa srpskim kolegom Branislavom Nedimovićem.

- Sporazum između Srbije i Evroazijske unije stupa na snagu 10. jula - rekao je Nedimović. - Tu imamo proširenu listu proizvoda u odnosu na prethodni sporazum. Postoji mogućnost bescarinskog izvoza u neograničenim količinama ovčijeg sira, kozjeg sira i voćne rakije. To su novi proizvodi i mogućnost da se trgovinska razmena poboljša.

Ministar Nedimović je istakao da nema nikakvih otvorenih pitanja u poljoprivredi između Rusije i Srbije i da su zloupotrebe prilikom izvoza robe iz EU preko naše zemlje iz prošlosti, zajednički savladane.

- Srbija će od maja 2022. biti integrisana u ruski informacioni sistem, koji prati isporuke voća i povrća u tu zemlju - najavio je Nedimović. - To će nam omogućiti da u svakom trenutku znamo šta se dešava sa pošiljkom i da moguće zloupotrebe svedemo na minimum. Rusija će dozvoliti i izvoz svinjskog mesa iz naše zemlje, sa područja koja nisu zahvaćena afričkom kugom svinja. Uskoro će i dvadesetak srpskih proizvođača voća u Rusiji dogovoriti kako da sklope višegodišnje ugovore, o isporuci robe.

DOZVOLA ZA SEDAM FIRMI

MINISTAR Nedimović najavio je da će sedam srpskih kompanija, proizvođača voća, mesa, mleka i stočne hrane, sledeće nedelje dobiti dozvole za izvoz na rusko tržište. Reč je o kompanijama PDM, "Farm Frut", "Rambo", "Sano", "Perutnina Ptuj", "Sremska mlekara" i "Belanova".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina