JOŠ BOLJA SARADNJA SRBIJE I KINE: Ministar Mali uručio ambasadorki Čen Bo nacrt srednjoročnog plana saradnje

Novosti online

02. 07. 2021. u 15:59

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali uručio je ambasadorki NR Kine Čen Bo Nacrt Srednjoročnog plana saradnje do 2025. godine, sa ciljem unapređenja sveobuhvatne bilateralne saradnje između dve zemlje.

ЈОШ БОЉА САРАДЊА СРБИЈЕ И КИНЕ: Министар Мали уручио амбасадорки Чен Бо нацрт средњорочног плана сарадње

Foto: Ministarstvo finansija

Predlog o izradi Srednjoročnog plana saradnje je nastao na inicijativu Malog i ambasadorke NR Kine u novembru 2020. godine, a nacrt je sačinila Radna grupa za investicionu saradnju sa NR Kinom, koja je oformljena u martu 2021. godine.

Sagovornici su se saglasili da će Srednjoročni plan saradnje umnogome doprineti još čvršćoj saradnji između sve zemlje, i efikasnijem sprovođenju zajedničkih projekata. Kako su istakli, na taj način će "čelično prijateljstvo", biti još jače.

Srednjoročni plan se sastoji od 15 prioritetnih oblasti: turizam, digitalizacija, slobodne zone, privreda, drumska infrastruktura, železnička infrastruktura, energetika, javna bezbednost, kultura i informisanje, omladina i sport, zdravstvo, zaštita životne sredine, prosveta, nauka i tehnološki razvoj, rad, zapošljavanje, boračka , socijalna pitanja i inovacije.

Mali je rekao da je aktuelna saradnja najrazvijenija u domenu infrastrukture, kao i da je izgradnja infrastrukturnih projekata apsolutni prioritet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije. Kako je istakao, važno je da se građanima Srbije obezbedi bolji kvalitet života, čemu upravo ti projekti i doprinose, kao i većem privrednom rastu.

Pored konkretnih predloga srpske strane, koje su i do sada bile vezane za infrastrukturne projekte i izgradnju određenih deonica autoputeva, železnica, unapređenja rada termo i hidro elektrana, glavni akcenat predloga buduće saradnje je na digitalizaciji, unapređenja zaštite životne sredine kroz unapređenje komunalne infrastrukture, sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, unapređenja turističkih potencijala, razmene dobre prakse i ekspertize radi unapređenja pravnog okvira u raznim sferama od kulture, javnog zdravlja pa sve do javne bezbednosti.

Mali i Čen Bo su razgovarali i o uvođenju direktne avio linije između Beograda i Pekinga ili Šangaja, o čemu su prethodno govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik NR Kine Si Đinping. Zaključeno je da za tako nešto postoji volja sa obe strane, te da je važno da se u narednom periodu dogovore i sve druge pojedinosti, kako bi u drugoj polovini naredne godine mogao da se poleti prvi avion direktno iz srpske prestonice ka nekom od pomenuta dva kineska grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)