PONOVO DOSPEVAJU TITOVI DUGOVI: Sledeće nedelje na naplatu stiže 22 miliona evra, poslednja rata tek za 20 godina

Novosti online

09. 06. 2021. u 21:02

GRAĐANI Srbije plaćaće Titove dugove još tačno 20 godina, a već sledeće nedelje na naplatu nam stiže više od 20 miliona evra.

ПОНОВО ДОСПЕВАЈУ ТИТОВИ ДУГОВИ: Следеће недеље на наплату стиже 22 милиона евра, последња рата тек за 20 година

Foto: Novosti arhiva

U utorak 15. juna je rok za plaćanje 22,14 miliona evra Svetskoj banci. Reč je o takozvanom Konsolidacionom zajmu B, a u okviru junske rate 4,2 miliona evra čini kamata, a 17,87 miliona evra je glavnica.

Poslednje rate kredita koje je "stara Jugoslavija" uzimala sedamdesetih i osamdesetih godina dospevaju 2031. i 2041. godine, a ukupan ceh veći je od 1,7 milijardi evra.

Inače, Srbija će tokom ove godine platiti ukupno 241,8 miliona evra za kredite uzete još u vreme bivše Jugoslavije. Dugove SFRJ vraćaćemo Pariskom klubu, Svetskoj banci, ali i Kuvajtu.

I ove godine, baš kao i prethodnih, moraćemo da plaćamo ceh udobnog života, dobrih plata i jeftinih kredita iz sedamdesetih i osamdesetih godina. I ove godine, ali i mnogo narednih na naplatu nam praktično stižu zajmovi koje su od evropskih i svetskih finansijskih institucija uzimali tadašnji premijeri Milka Planinc i Veselin Đuranović.

I to nije sve, jer će Srbija do kraja godine morati da otplati i kredite koje je 1989. od Kuvajta pored Milke Planinc uzimao i tadašnji premijer Branko Mikulić.

Krediti koji dospevaju u 2021. (u milionima evra)

Pariski klub poverilaca 152,27

Svetska banka, zajam A 22,69

Svetska banka, zajam B 43,95

Kuvajt 9,49

Olakšavajuća okolnost za ovu godinu je što smo sredinom januara otplatili poslednju ratu kredita prema Kini, “tešku” skoro 4 miliona evra. Tako više nemamo obaveze u okviru zajma koji je 1999. godine uzeo Mirko Marjanović, premijer Slobodana Miloševića.

Prethodnih godina u proseku smo vraćali i do 340 miliona evra godišnje. Otplatili smo sav dug prema Londonskom klubu, a godinu dana ranije i obaveze prema Evropskoj investicionoj banci, odnosno Evropskoj uniji.

Foto: Novosti arhiva

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a