METEOROLOG ĐURIĆ NAJAVIO NOVI PREOKRET: Posle letnjih 30, temperatura pada za 10 stepeni - evo i kakva je prognoza za leto

Novosti onlajn

23. 05. 2021. u 12:17

GOTOVO čitav maj obeležilo je promenljivo i nestabilno vreme sa kišama, pljuskovima, grmljavinama, a sada sve zanima šta nas čeka do kraja meseca i šta su najave za jun i leto.

МЕТЕОРОЛОГ ЂУРИЋ НАЈАВИО НОВИ ПРЕОКРЕТ: После летњих 30, температура пада за 10 степени - ево и каква је прогноза за лето

Foto: Novosti

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da je pred nama pravi letnji dan, sunčan i sa temperaturama u skladu sa kalendarom, konačno!

- Danas će živa u termometru ići i preko 25 stepeni, ali krajem dana oslabljeni hladni front sa severozapada doneće manje kratkotrajno osveženje u vidu severozapadnog vetra. Slabe kiše može biti samo sporadično u Vojvodini, ali tokom noći sledi stabilizacija – kaže Đurić.

Foto: Printscreen

U ponedeljak i utorak opet nas očekuje lepo, letnje vreme. U utorak će ponegde temperature biti više i od 30 stepeni.

Međutim, u sredu se očekuje pad temperature za 10 stepeni, sporadično je moguća i kiša ali, tvrdi meteorolog, kišni talas je iza nas, tako da se pljuskovi od pre nekoliko dana neće ponoviti barem u narednih sedam dana.

- Ovaj hladniji talas neće trajati dugo i temperature će se ubrzo vratiti na kalendarske i umerene za ovo doba godine – kaže Đurić.

Vremenska prognoza za leto

Kada je reč o prognozi za leto, na njegovom početku može se očekivati promenljivo vreme, ali znatno toplije, sa temperaturama do 25-30 stepeni. Nakon toplih dana, usledili bi pljuskovi i grmljavina.

- Tada će problem biti povećana vlažnost vazduha, sparina, a to je baš neugodno i mnogima padne teže nego vrućine u julu i avgustu – kaže meteorolog.

Foto: Printscreen

Đorđe Đurić

Kako leto bude odmicalo, uslediće duža stabilizacija sa tropskim talasima i temperaturama oko 30 stepeni, što je oko proseka za ovo podneblje.

- Tropski talasi su uobičajeni i tada su temperature oko 35 stepeni. U Srbiji će takvih dana biti od pet do 15. Srećom, prethodnih godina nije bilo ozbiljnijih ekstremnih temperatura, preko 38 stepeni, a ne treba ih očekivati ni ove godine – rekao je Đurić na Pinku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili