PLAN DRŽAVE ZA POVRATAK VOJNOG ROKA: Generalštab priprema model koji će predstaviti na jesen, najavljeno i kada će prvi regruti ući u kasarne

R. DRAGOVIĆ

28. 04. 2021. u 09:00

GENERALŠTAB Vojske Srbije priprema model služenja vojnog roka, koje će Ministarstvo odbrane do oktobra uputiti Vladi Srbije i predsedniku Republike. Plan je da vojni rok traje do šest meseci.

ПЛАН ДРЖАВЕ ЗА ПОВРАТАК ВОЈНОГ РОКА: Генералштаб припрема модел који ће представити на јесен, најављено и када ће први регрути ући у касарне

Foto P. Milošević

Ukoliko Narodna skupština "odmrzne" obavezu služenja vojske, prva generacija od 3.000 regruta ući će u kasarne širom Srbije u junu 2022. godine. Oni će se pridružiti profesionalnom sastavu, koji će i ubuduće biti okosnica oružanih snaga Srbije.

Radni model ne isključuje prigovor savesti, s tim što se uveliko radi na reorganizaciji starog sistema civilnog služenja vojske. Vojni rok bez oružja, po novom, trajaće dvostruko duže i služiće se, takođe, u kasarnama. Po prigovoru savesti, biće isključeno nošenje oružja i vojna obuka, ali ne i boravak u kolektivu, nošenje uniforme, vojnička disciplina i slično.

Prema konceptu koji je stavljen na papir u Generalštabu VS, eventualni budući vojni rok neće biti vezan za mesto stanovanja regruta, već za vojnu specijalnost - "ves". Mladići starosti od 18 do 26 godina, bili bi upućivani na tromesečnu obuku u centre za obuku, posle čega bi još toliko živeli vojničkim životom u jedinicama.

- Novi koncept služenja vojske uvažiće niz okolnosti, koje ranije nisu bile prioritet - navode u vrhu Vojske Srbije. - Visoko među njima je školska sprema, od koje će zavisiti upućivanje u rod vojske i raspored u jedinicama. Takođe, novi model vojnog roka odvijaće se po novim, znatno strožim standardima. Prema njima, u jednoj prostoriji za odmor može da spava najviše 10 osoba. U istoriju odlaze kreveti na sprat, kao i režim kupanja - jednom, odnosno dvaput nedeljno.

U slučaju vraćanja ove obaveze, vojska će se vratiti u više gradova u Srbiji. To zahteva obnovu kasarni, komandi i prateće infrastrukture, a planovi aktivnosti već se izrađuju. Već sada je poznato da se vojska vraća u Loznicu, Priboj i Pirot, ali i da će biti osnovani novi garnizoni.

Odmrzavanje vojne obaveze, prema računici Ministarstva odbrane, godišnje će koštati oko osam milijardi dinara, a ovaj novac "pokriće" troškove obuke, ishrane, oblačenja, transporta...

Novosti

Ministar odbrane Nebojša Stefanović ne krije svoje uverenje da je Srbiji potrebno vraćanje obaveze služenja vojske, ali i naglašava da će odluka zavisiti od šire procene.

- Odluka će biti doneta posle sveobuhvatnih analiza svih aspekata i široke društvene rasprave - objašnjava Stefanović. - Važno je da "prelomimo" do jeseni, kako bi bilo dovoljno vremena za obezbeđivanje finansija, potrebne radove i druge pripreme za prihvat regruta. Naš je cilj da imamo vojni rok koji će trajati četiri ili šest meseci. Nisu nam potrebni regruti sa metlama u kasarnama, već mladi koji će ovladati vojničkim veštinama - navodi Stefanović.

Glavnu reč u podvlačenju crte godišta koja će zahvatiti novi krug služenja vojnog roka imaće Generalštab VS. NJegov prvi čovek, general Milan Mojsilović, kaže da će kombinovanim modelom popune, Vojska Srbije biti jača.

- Lično smatram, a to je i stav Generalštaba VS, da je u uslovima vojne neutralnosti obaveza služenja vojnog roka sa oružjem dugoročno rešenje koje će zadovoljiti potrebe mirnodopske i ratne vojske - ističe general Mojsilović.

Od 40 evropskih zemalja tradicionalni vojni rok postoji u 14 - Rusiji, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Austriji, Švajcarskoj, Litvaniji, Estoniji, Belorusiji, Ukrajini, Grčkoj, Turskoj i Kipru. Svaka država ima specifičan sistem, koji najbolje odgovara njenoj bezbednosnoj situaciji, tradiciji i standardu. Vojni rok u inostranstvu traje najčešće od šest do 12 meseci.

PRIVILEGIJE

DRŽAVA traži i način da regrutima obezbedi niz pogodnosti koje će pratiti boravak u kasarni. Razmišlja se o prednosti prilikom zapošljavanja u državnoj službi, kao i o novčanoj nadoknadi. Planira se i da svaki regrut tokom nošenja uniforme dobije priliku za polaganje vozačkog ispita, informatičke kurseve i zanatske i druge obuke. Sve ovo je zamišljeno kako bi bio izbegnut psihološki efekat gubljenja vremena, koji kod mladih često izaziva obaveza služenja vojnog roka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (9)

Duško

28.04.2021. 09:18

Ko je i donosio Zakon da se vojni rok ukine, po mene budaletina je kakve nema. Vojska je za mlade ljude od uvek bila ispit zrelosti i odrastanja,škola koja ostaje u čoveku za ceo život, izvor drugarstva -tačnije škola života s iglom i koncem u kapi. Prvi put za veliku većinu samostalan život izvan majčinih skuta. Srećno budućim stražarima, požarnima i čuvarima otadžbine. Da se više nikad ne prekida, i da nikad ne bude rata.

Pera

28.04.2021. 09:37

Definicija vojske u bilo kojoj državi određuje stav zakona o služenju vojnog roka dakle funkcija odbrane u državi garant je postojanja te države i postojanja kulture naroda koi čini državu!

Zoran

28.04.2021. 10:22

Војни рок мора бити обавезан и за девојке и уа мушкарце без изузетка.Морају бити у истим јединицама што би имало много позитивних страна.Као прво ако смо за равноправност,мора је бити свуда.Као друго рок мра трајати минимум 6 месеци и за то време се могу организовати дружења што ће неминовно створити и везе из којих могу проистећи бракови и деца.Слободно време попунити корисним обукама,учење језика,курсеви информатике,обуке вожње и слично...

Dragan Popović

28.04.2021. 11:02

Месечна плата 1000+ евра плус плаћени доприноси, бесплатан интернет и кабловска ТВ у слободно време, рачунар и андроид телефон са бесплатном претплатом док траје војни рок, модерна униформа и обућа, квалитетна храна, добро опремљене кантине, неограничен број излазака у град после радног времена, бесплатан превоз у граду и од и до места становања, спортски терени и остали пратећи садржаји, намештене собе и особље које ће да одржава чистоћу истих, приоритет у запошљавању под условом да кандидат испуњава све конкурсне услове, ... И да све буде добровољно.

Srbijo Zuta kuco

28.04.2021. 11:37

Posto smo u fazi "rodne ravnopravnosti" i zene bi obavezno morale da idu u vojsku sem ako imaju bebu. Sovinisticko je obrazlozenje da mladi treba da steknu radne navike i disciplinu a onda to vazi samo za muskarce. Zar u Srbiji samo muskarcima trebaju radne navike i disciplina? Tvrdim da su devojkama mnogo potrebnije. Hocemo rodnu ravnopravnost!

Biram anonimnost

29.04.2021. 14:59

Ljudi, ja ne želim da šaljem dete u vojsku. Mi smo porodica koja je suprostavljena ideji militarizma, ne vaspitavamo decu tako, sin mi nije čak ni igračku pištolj imao. Boriću se protiv toga koliko budem mogao kada ga pozovu. Sa druge strane, ja moram da se složim da je društvo zapljusnuto talasom zapuštene dece koja bez kućnog vaspitanja postaju ljudi. Toliko samoživosti, bahatosti i agresivnosti, nedostatka društvene odgovornosti i svesti, kod mladih generacija nikada nije bilo. Razumem državu da želi da preduzme nešto, to je logično i iznudjeno neodgovornoću pojedinih roditelja. Ali ne na štetu moje porodice.

Milan

29.04.2021. 17:50

Šta će biti sa decom koja rade i imaju po nekoliko godina staža, da li razmatraju to pitanje? Možda je neko uzeo kredit za stan, da bi rešio svoje egzistencijalno pitanj, a ako ostane bez posla banka će mu oduzeti stan.