ISTORIJSKI DODATAK - BRUTALNA MRŽNJA PREMA PRAVOSLAVCIMA: Vekovi prozelitske politike Vatikana - mač je sve i svakoga dohvatio

Slobodan Kljakić

28. 04. 2021. u 10:38

TOKOM RATA, zločini u NDH podsticani su, usmeravani i na suptilan, manipulativan način, kontrolisani od strane okupacionih snaga sila Osovine, a pod okriljem vekovima izgrađivane klerikalne, prozelitske politike Vatikana o nužnosti borbe protiv šizmatika Srba i protiv Jevreja.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - БРУТАЛНА МРЖЊА ПРЕМА ПРАВОСЛАВЦИМА: Векови прозелитске политике Ватикана - мач је све и свакога дохватио

Arhiva

Pre Drugog svetskog rata, katolička štampa u Hratskoj, inače pod neposrednom kontrolom Alojzija Stepinca, sejala je brutalnu mržnju prema Srbima, Jevrejima, masonima i komunistima, prema zagovornicima demokratskih i liberalnih vrednosti. Uverljive dokaze za ovu tvrdnju obelodanio je 2018. godine profesor dr Predrag Ilić u svojoj knjizi "Stepinac i holokaust u NDH". Klerikalni krugovi Katoličke crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, centralistički organizovane i vođene, presudno su uticali na oblikovanje stavova katoličke javnosti. Popločavan je tako put ka genocidu, ali je gradnja tog puta u pakao trajala već vekovima. O tome su pisali mnogi, a ovde navodim delo akademika Jovana Radonića "Rimska kurija i južnoslovenske zemlje od XVI do XIX veka" i nezaobilazni Magnum Crimen akademika Viktora Novaka.

JOŠ U XI VEKU kardinal Humbert je pravoslavce proglasio jereticima. Papa Honorije III je 1221. godine tvrdio da su Slavi (Sloveni) "lisice, buntovnici, jeretici, perfidni rušitelji".

Papa Klement VI je 1351. godine govorio da su Srbi inquitatis filii fidei - sinovi besmisla, odnosno Chistianae adversi - neprijatelji Crkve. S takvima je postupano uz grozne zločine za kojima je ostajalo more krvavih tragova. Inkvizitor Jakov de Marki je 1483. godine došao u Slavoniju sa jedinim zadatkom - "da progoni Srbe šizmatike". Akcije unijaćenja biće osnovni cilj Odeljenja za propagandu vere, osnovanog 1622. godine. Docnije, 1648. godine, nastao je spis "Zablude srpske šizme", u kome su pravoslavni Srbi, uz ostalo, proglašeni divljacima "koje njihovi sveštenici uče da ližu ili sopstvenu krv ili nož kojim je pre toga sečeno meso".

Vatikan je, očigledno mnogo pre formiranja modernih država, kao jedan od svojih strateških ciljeva postavio širenje svoga uticaja na Balkanu. Trebalo je ostvarenju tog cilja da posluži i ujedinjenje Katoličke i Pravoslavne crkve. Unijatska crkva rođena je mnogo pre održavanja koncila u Brestu 1569. godine. Unijatstvo je obavezivalo Pravoslavnu crkvu da prizna vođstvo Vatikana i poslušnost papi, pri čemu bi sama mogla da koristi slovenski jezik u misi i u nekim crkvenim ritualima.

Arhiva

TOG TEMELjNOG CILjA - nametanja katoličanstva nekatoličkim narodima Balkana - Vatikan će se čvrsto držati i krajem XIX veka, u vreme nastanka rasističkih teorija i novog antisemitskog talasa u Evropi. U poznatoj enciklici Rerum Novarum, papa Lav XIII je 1894. godine pozvao "pravoslavne narode da priznaju papu za duhovnog poglavara".

Kao jedan od najsnažnijih oslonaca politike Vatikana, u bastionu te politike, u Habzburškoj monarhiji, nadvojvoda Franc Ferdinand je posle austrougarske aneksije Bosne i Hercegovine 1908. preporučio majoru Brošu najbolji metod postupanja prema nekatoličkim narodima: "Najpre ih treba sve (pravoslavce, muslimane i katolike) staviti u isti kotao, a zatim pustiti da katolici isplivaju na površinu".

Zadojenost ustaša ideologijom klerikalnog širenja moći Vatikana - ognjem i mačem - uz snažan oslonac na srbofobne, rasističke ideje Ante Starčevića, vodila je ka genocidu Srba. Istovremeno, planiranje i ostvarenje tog plana u NDH imalo je i svoju izraženu antijugoslovensku dimenziju. Anton Puntigam, vodeći jezuita u Bosni i Hercegovini, lični savetnik i ispovednik Franca Ferdinanda, krajem 1912. godine zahteva od urednika monarhističkog lista Reichspost, da kao vodeći list katoličke Austrije učini sve što je u njegovoj moći kako bi upozorio vodeće ličnosti u državi da najveću opasnost za Austriju i crkvu čine težnje Južnih Slovena da se otcepe. A to se može sprečiti samo brzom i radikalnom promenom hrvatske politike i izvanrednim merama, pre nego što bude isuviše kasno.

Zato su iz vodećih klerikalnih krugova u Hrvatskoj i Sloveniji onoga vremena širene poruke da su Srbi i Srbija - kao svetionik slobode, nacionalne samostalnosti i demokratije, ka kome su okrenuti drugi južnoslovenski narodi iz Austrougarske - "sramotna ljaga na geografskoj karti".

Otuda i mračni poklič slovenačkog klerikalnog političara Marka Natlačena iz jula 1914. godine: "Srbe na vrbe!". I poznati ustaški ideolog Mile Budak, inače književnik, često je izgovarao ovu genocidnu lozinku, tako da je posle Drugog svetskog rata navođen i kao njen autor. Snaženje revizionizma i proustaštva u današnjoj Republici Hrvatskoj, dovelo je do toga da se morbidni poklič "Srbe na vrbe!" ispisuje kao grafit u mnogim mestima u Hrvatskoj. Svojevremeno je plakat s tom porukom lepljen i po centru Zagreba, o čemu je u svojoj knjizi "Vatikan - balkanski Aušvic" pisao profesor dr Gideon Grajf.

Pošto je 1937. propalo dugo pripremano potpisivanje konkordata između Vatikana i Kraljevine Jugoslavije, ovaj diplomatski neuspeh Vatikana izazvao je, prema tvrdnji akademika Dragoljuba Živojinovića, eksperta za vatikansko-srpske i vatikansko-jugoslovenske odnose, "veliku osvetoljubivost Rimske kurije".

Kada je u leto 1938. godine Papa Pije XI primio Artura Blis Vejna, američkog poslanika na službi u Beogradu, jasno mu je stavio do znanja i sasvim otvoreno rekao da je odbijanjem konkordata naneta velika šteta i uvreda Vatikanu i Katoličkoj crkvi, zbog čega će Srbi "tu uvredu morati da plate".

Posle ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića 1934. i neuspeha s konkordatom 1937. godine, dodatno je učvršćen već stvoreni amalgam između moćne klerikalne struje Vatikana i ustaške emigracije u Italiji. Pavelić je sa saradnicima, kao što smo videli, ubrzano formulisao svoj genocidni plan za obračun sa Srbima, kada za to budu stvoreni uslovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!