PREMINUO LJUBIŠA COLIĆ DŽUNE: Poznati humanista za života prikupio na hiljade jedinica krvi

I. Mitić

22. 04. 2021. u 13:41

U VLASOTINCU je u sredu, posle kraće bolesti, preminuo LJubiša Colić DŽune (74), poznati humanista i dobrovoljni davalac krvi. DŽune je dragocenu tečnost dao čak 123 puta, a organizovao je više od 120 akcija dobrovoljnog davalaštva u kojima je prikupljeno na hiljada jedinica krvi.

ПРЕМИНУО ЉУБИША ЦОЛИЋ ЏУНЕ: Познати хуманиста за живота прикупио на хиљаде јединица крви

Foto: I. Mitić

LJubiša Colić je postao dobrovoljni davalac 18. maja 1985. godine, a prestao je, sa punih 65 godina života, kada su ga na to naterali zdravstveni propisi.

- Ranije uopšte nisam razmišljao koliko značaj ima dobrovoljno davalaštvo krvi, ali se sve promenilo kada sam to prvi put učinio. Za zdrave ljude to je praktično ništa, a samo jedna jedinica krvi bolesnom čoveku je sve. Ko zna koliko je života spasila baš moja krv i koliko se novih života rodilo zahvaljujući tome što se neki život nije ugasio – govorio je DŽune u poslednjem razgovoru za „Novosti“.

ISPUNIO SRCE I DUŠU

Najveća DŽunetova nagrada bio je osećaj ispunjenosti njegovog srca i duše jer je, kako je govorio, dobrovoljno davalaštvo nešto najplemenitije čemu čovek može da se posveti. Zato nikada nije propuštao priliku da motiviše i druge da u takvim akcijama učestvuju.

LJubiša je bio instruktor Crvenog krsta za dobrovoljno davalaštvo. Polovinu svog života posvetio je humanitarnom radu za koji je dobio pregršt priznanja. Među njima i Oktobarska nagrada vlasotinačke lokalne samouprave, a bio je i među prva 204 državljana Srbije koji su dobili besplatne biometrijske pasoše, u akciji „Novi srpski pasoš – novo lice Srbije“. Izabran je među više od 2.000 kandidata nepoznatih javnosti koje su predlagali čitaoci našeg lista i gledaoci RTS-a. Na ovu činjenicu bio je veoma ponosan.

Foto: I. Mitić

 

Dobitnik je brojnih plaketa i znački u znak priznanja za izraženu plemenitost i diploma za omasovljenje i negovanje dobrovoljnog davalaštva. LJubiša Colić je sahranjen u danas na vlasotinačkom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)